România se pregătește de ridicarea restricțiilor, ”dar cu precauție” în luarea deciziilor, pentru a nu se ajunge la supraîncărcarea spitalelor și creșterea mortalității Covid-19, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, luni, într-o conferință de presă.
Anunțul a fost făcut în contextul confirmării trendului descendent al numărului zilnic de giadnosticări Covid-19.
Măsurile de relaxare și ieșirea din starea de alertă, a spus ministrul, urmează a fi corelate cu doi indicatori ce vor permite evitarea depășirii capacităților sistemului de sănătate:
„Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent.
Acest trend descendent al numărului de cazuri semnalate trebuie să se cupleze cu alţi doi indicatori ca să putem să discutăm într-adevăr de ridicarea restricţiilor şi chiar despre o eventuală renunţare la starea de alertă la un anumit moment.
În primul rând, este vorba despre scăderea numărului de persoane care sunt internate, dar mai ales despre scăderea numărului de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă. (…)
Media numărului de cazuri din ultimele 7 zile este în scădere accentuată. Aceste lucru s-a corelat şi cu scăderea pozitivităţii în cazul testării. Am avut o medie în jur de 30%”.
Nu există un calendar al eliminării restricțiilor, în 2 – 3 săptămâni se va renunța la obligativitatea purtării măștii în exterior
Nu există încă un calendar al renunțării la măsurile de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2, întrucât situația este în continuare serioasă la ATI, a explicat Alexandru Rafila.
Prima măsură de relaxare ar putea fi renunțarea la obligativitatea purtării măștii de protecție în exterior, a mai spus ministrul, măsură ce ar putea intra în vigoare peste două – trei săptămâni, dacă numărul de cazuri noi de Covid-19 „scade consistent”.
„Eu cred că asta ar fi prima măsură, dar nu în spațiile închise, pentru că vine primăvara, lumea iese din case. Nu vreau să mă hazardez, să fac pronosticuri, dar cred că aceasta ar putea să fie o măsură luată după ce vedem că lucrurile reintră în normal în ceea ce privește îmbolnăvirile și scăderea este consistentă”, a mai spus Alexandru Rafila.
În ultimele 24 de ore, în România au fost înregistrate 12.069 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 102 mai mult decât în ziua anterioară.
În total, până astăzi, 14 februarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.574.384 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 90.532 sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
2.135.049 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.
Până luni, 61.676 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 10.938, cu 352 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 1.155 de persoane, cu 14 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 1.155 de pacienţi internaţi la ATI, 974 sunt nevaccinaţi.
Din totalul pacienţilor internaţi, 798 sunt minori, 777 fiind internaţi în secţii, cu 73 mai mult decât în ziua anterioară şi 21 la ATI, cu 3 mai mult decât în ziua anterioară.