vineri

19 aprilie, 2024

14 iulie, 2016

spital arsiMinistrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat joi închiderea Unității de Transfuzii Sanguine (UTS)  de la Spitalul de Arși din București și a explicat că există două variante pentru rezolvarea problemelor grave de la această unitate: relocarea unor secții sau relocarea integrală a acestuia.

Vlad Voiculescu a recunoscut că în cele două luni de când a este ministru s-a gândit de trei ori să închidă spitalul. Acest lucru este însă imposibil, pentru că acesta este singurul din țară în care se tratează marii arși.

vlad voiculescu„Spitalul de Arși se află într-o situație gravă și nu de ieri, de azi. (…) Dincolo de probleme grave de management, insuficiența personalului, ce trebuie spus este că este inacceptabil ca după Colectiv noi să nu fi învățat nimic (…) Săptămâna trecută am avut la minister o întâlnire cu managerii spitalelor care pot prelua pacienți cu arsuri grave. Concluzia este că nu putem închide tot spitalul. Închidem însă unitatea UTS”, a adăugat ministrul Sănătății.


Întrebat ce s-ar putea face dacă are loc o explozie cu mulți răniți, ministrul a răspuns imediat: „Îi trimitem în străinătate”.

Relocarea, care poate fi fragmentată (secții mutate în spitale diferite) sau totală (într-o altă singură clădire, spital sau nu) este necesară pentru că circuitul pacienților, modul de compartimentare pe care-l permite clădirea, este nepotrivit pentru un astfel de spital și crește riscul infestării cu diverse bacterii.

În pofida acestei situații, care l-au făcut pe ministru să caute o soluție pentru relocare, pe site-ul spitalului se menționează:

„Este un spital modern, curat si dotat cu aparatura de ultima generatie, ce faciliteaza efectuarea de operatii complexe si le ofera pacientilor conditii excelente”.

Două dosare penale pentru ucidere din culpă – într-o lună


Situația de la Spitalul de Arși a ajuns în atenția autorităților și a opiniei publice după incendiul de la Club Colectiv, când ulterior s-a descoperit că mai mulți dintre răniții tratați în această unitatea au contractat infecții spitalicești. În trei cazuri se bănuiește că aceste bacterii au provocat moartea tinerilor.

Săptămâna aceasta au fost dezvăluite două noi cazuri soldate cu deces și pentru care personalul medical al spitalului este responsabil.

Parchetul Capitalei a deschis două dosare penale pentru aceste ultime două decese.

În primul caz este vorba despre o femeie care a murit după ce i s-a făcut transfuzie cu sânge dintr-o grupă determinată greșit de o asistentă.

(CITIȚI AICI O pacientă de la Spitalul de Arși a murit după ce a primit sânge dintr-o grupă greșită)

Al doilea caz este cel al unui bărbat tratat la ATI în rănile căruia muștele din spital își depuseseră larvele, așa cum arată fotografiile publicate de tolo.ro. Și acest pacient a murit.

În niciunul din cazuri nu se cunoaște cauza exactă a decesului, dar modul în care personalul s-a ocupat de cele două persoane îi face vinovați pe cei implicați. În cazul bărbatului s-a deschis dosar de moarte suspectă, iar în dosarul femeii acuzația este de ucidere din culpă.

Ministrul Vald Voiculescu  a explicat joi că problemele spitalului țin de infrastructură și de management. El s-a ferit să acuze in corpore corpul medical de la Spitalul de Arși, chiar dacă a recunoscut că în cele două cazuri personalul are propria sa respeonsabilitate.

„Dincolo de problemele de management, personalul insuficient, e inacceptabil ca la şase luni de la Colectiv noi să nu fi învăţat nimic. Spitalul de Arşi nu oferă condiţii propice nici pentru pacienţi, nici pentru personal”, a precizat ministrul.

Modernizare totală, în 2009

Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri (SCUCPRA), cunoscut ca Spitalul de Arși, a fost fondat în 1958 profesorul Agrippa Ionescu, cel care a pus bazele chirurgiei plastice în România.

Este singurul spital de specialitate care oferă tratament pentru arsuri de orice gravitate, așa cum menționa și ministrul.

„E singurul spital pentru marii arşi, unde avem medici care pot trata marii arşi. Cât timp nu ai o instalaţie de climatizare, cât ai ochiuri de geam fără plasă şi muşte, ai o problemă majoră”, a spus joi ministrul Vlad Voiculescu.

Spitalul a fost însă renovat complet în 2007 și 2008, fiind redeschis în 2009.

Cu trei  milioane de euro (un milion dat de Banca Mondială și două milioane – Primăria Sectorului 1), spitalul a fost atunci modernizat complet: clădirea a fost consolidată, au fost doate cu apartură nou sălile de operaţie şi secţia ATI, s-a înlocuit mobilierul din saloane.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: