duminică

28 aprilie, 2024

9 octombrie, 2023

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, acuză Casa Națională de Asigurări de Sănătate că întârzie aprobarea OUG ce va permite creşterea finanţării spitalelor până la nivelul contractat, ceea ce va duce la agravarea problemelor din unitățile de sănătate publică.

Reamintim că mai multe spitale au reclamat lipsa medicamentelor, întrucât autoritățile nu le-au majorat sumele distribuite, deși prețul tratamentelor a urcat cu aproximativ 14%, în luna august.

Alexandru Rafilă susține că CNAS a trimis Ministerului Sănătății un set de observații, pe marginea proiectului de OUG, ce face inoperabil actul normativ.

(Citește și: „O miză de 11 mld. euro: reorganizarea / refacerea din temelii a CNAS. Modelul israelian. Liderul BNS: Se încearcă instituirea controlului total asupra Casei„)


Cu cât se lungește adoptarea proiectului elaborat de MS (Casa neavând drept de inițiativă legislativă), cu atât vor deveni mai serioase problemele de finanțare ale spitalelor, a declarat luni ministrul Rafila:

„Ştiu că percepţia publică este că aceasta este responsabilitatea MS. Spitalele funcţionează, însă, pe baza contractelor pe care le au cu casele de sănătate. Ca să putem asigura finanţarea spitalelor, noi am redactat, încă din august, o OUG care să permită creşterea finanţării spitalelor până la nivelul contractat. Este un document pe care l-am făcut de două luni. Eu nu vreau să pasez responsabilitatea, dar, totuşi, cel care are responsabilitatea finanţării – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – nu ne-a dat ok-ul pe acest document şi, cu cât o să întârziem în guvern să aprobăm această ordonanţă, cu atât problemele de finanţare ale spitalelor vor fi mai serioase”, a spus Rafila într-o conferinţă de presă, răspunzând întrebării ce vor face spitalele care nu mai au bani pentru medicamente.

Reamintim că Ministerul Sănătății aparține PSD, conform acordurilor din coaliție, iar Casa de Sănătate – PNL.

MS a inițiat recent un Memorandum care a permis suplimentarea finanţării Casei cu 2,5 de miliarde de lei, pentru plata programelor de sănătate, a medicamentelor compensate şi gratuite în farmacii, după ce Guvernul a crescut cu aproximativ 14% prețul medicamentelor.

(Citește și: „Premierul i-a cerut ministrului Sănătății „schimbări profunde” și chiar desființarea actualei CNAS„)

Situația Fondului Unic de Sănătate – venituri și subvenții mai mari, dar deficitul pe 8 luni este de peste 3 mldâ. lei, similar celui de anul trecut


Aproximativ 3.000 de medicamente (adică jumătate din medicamentele aprobate în România) s-au scumpit cu circa 14% de la 01 august, conform Ministerului Sănătății, care a declarat că a prevenit astfel dispariția de pe piață a mai multor tratamente ieftine, dar foarte solicitate de către populație. Ministerul a aplicat corecția prețurilor din Catalogului naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed).

Toate acestea au crescut brusc cheltuielile sistemului, astfel încât, în primele opt luni din acest an, deficitul de la FNUASS era de aproape 3,2 miliarde de lei, similar celui din perioada corespunzătoare a anului trecut, deși subvenția din 2023 era la sfârșitul lui august cu aproximativ 500 de milioane de lei mai mare decât la 31 august 2022, iar veniturile din contribuții ale Fondului au crescut anul acesta, în primele opt luni, cu aproape trei miliarde lei.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: