19 martie, 2014

Ministrul Constantin Niță doreşte să înfiinţeze o structură care să se ocupe de „tot ceea ce înseamnă privatizare şi listare pe bursă” a companiilor la care statul deţine acţiuni, structură care să fie subordonată Ministerului Economiei şi să preia inclusiv privatizarea CFR Marfă şi listarea Transgaz şi Transelectrica.

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență pentru înființarea unei structuri – Departamentul pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului (DPAPS), care să se ocupe de privatizarea unităților aflate atât în subordinea Ministerului Economiei, cât și din subordinea altor ministere.

Înființarea Departamentului pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului (DPAPS) se va face prin reorganizarea Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI).


Noul Departament va prelua și atribuțiile structurii din Departamentul pentru Energie care se ocupă cu privatizarea companiilor din acest domeniu, dar și atribuțiile structurilor care se ocupă cu privatizarea în Ministerul Agriculturii, Ministerul pentru Societate Informațională și Ministerul Transporturilor.

Ministrul Economiei a confirmat miercuri, pentru cursdeguvernare.ro, că viitoarea structură, care se va afla în subrdinea sa, se va ocupa inclusiv de privatizarea CFR Marfă : “Dacă se va înfiinţa, da, Departamentului pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor se va ocupa şi de privatizarea CFR Marfă. De tot ceea ce înseamnă privatizare şi listare la bursă”, a declarat Constantin Niţă.

Deocamdată, însă, a spus acesta, pentru înfiinţarea DPAP mai este nevoie de parcurgerea unor paşi, printre care se numără şi obţinerea avizelor de la Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor Publice.

Pe lângă activitățile de privatizare a companiilor de stat sau a participațiilor minoritare ale statului la diverse firme private, DPAPS va avea atribuții în monitorizarea postprivatizare a îndeplinirii clauzelor din contractele de vânzare-cumpărare. De asemenea poate decide lichida, înființa sau majora capitalul unor companii la care statul are statut de acționar.


Toate aceste activități se pot desfășura doar cu acordul ministrului economiei. ”Activitățile în domeniul administrării și privatizării prevăzute în prezenta ordonanță de urgență, se realizează pe baza ordinelor emise de ministrul economiei”, se arată în proiectul de act normativ.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: