joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 decembrie, 2020

Metoda de calcul pentru stabilirea creşterii salariului minim pentru anul viitor se modifică, astfel că salariul minim va creşte cel puţin raportat la rata inflaţiei, a declarat joi ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă organizată după preluarea mandatului.

„Am avut o discuţie extrem de intensă cu doamna Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale (…) şi de asemenea cu reprezentanţii instituţiilor din subordinea ministerului, pentru a ne stabili un set de priorităţi pe termen scurt, urgenţe. La capitolul urgenţe, am discutat câteva chestiuni care ţin de răspunsul pe care trebuie să-l oferim în legătură cu salariul minim. În privinţa salariului minim, şi discuţia din cadrul ministerului, dar şi discuţia cu domnul prim-ministru Florin Cîţu a subliniat faptul că acesta trebuie să crească cel puţin raportat la rata inflaţiei”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că decizia finală privind modul de calcul a salariului minim va aparţine conducerii Guvernului.


„Aşadar este un lucru pe care deja îl vom lansa în transparenţă, în dezbatere publică, astfel încât să putem să legiferăm această decizie. Decizia va aparţine într-un final Guvernului, cert este că propunerea este ca această majorare să se facă cel puţin cu rata inflaţiei. V-am spus doar principiul, urmând ca în şedinţa de guvern să fie anunţate toate detaliile. (…) Această modificare în calculul salariului minim evident că va duce la o majorare a salariului minim brut (din ianuarie 2021, n.r.), a afirmat Raluca Turcan.

În Programul de guvernare depus miercuri la Parlament de prim-ministrul Florin Cîţu se prevede ca metoda de calcul pentru stabilirea creşterii nivelului salariului minim să se bazeze pe trei indicatori: productivitatea muncii, indicele inflaţiei şi creşterea economică.

„Elaborarea unui proiect de lege cu privire la principiile de stabilire a salariului minim brut pe ţară garantat în plată, luând în calcul: productivitatea muncii, indicele inflaţiei şi un coeficient de corecţie în funcţie de dinamica creşterii economice, negociat cu partenerii sociali”, se menţionează în document, la capitolul „Măsuri pentru salariaţii din România”.

Legislaţia în vigoare, prin Legea 174/2020, stipulează: „Coşul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plata şi a politicii salariale”.

Comisie de urgenţă pentru recalcularea pensiilor

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

O comisie inter-ministerială va fi înfiinţată de urgenţă, pe 28 decembrie, cu scopul începerii recalculării pensiilor pe bază de contributivitate, a mai anunțat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, cu ocazia preluării mandatului.

„Aş sublinia subiectul pensiilor, care deja face parte dintr-o măsură pe termen lung pe care o vom urmări ca impact social extrem de important, şi anume că am solicitat echipei ministerului să îmi prezinte structura unei comisii pe care să o înfiinţăm de urgenţă, începând cu 28 decembrie, astfel încât să chemăm reprezentanţii mai multor ministere la masă şi să putem pune pe masa opiniei publice o soluţie care să asigure recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate. Vreau să facem un pas mare înainte pe acest subiect, care a fost pronunţat în diferite momente, din nefericire doar în cheie electorală”, a afirmat Raluca Turcan. Pe subiectul majorării pensiilor, ministrul Muncii a subliniat că în mandatul său nu va da detalii despre regimul de calcul al pensiilor sau momentul majorării pensiilor, ci va anunţa doar deciziile luate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: