miercuri

27 martie, 2024

13 octombrie, 2014

Salariul minim pe economie va crește, de la 1 ianaurie 2015, de la 900 la 975 de lei, a anunțat luni ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Măsura a fost discutată de mai multe ori, ea făcând parte din programul anunţat de guvernarea USL pentru ajungerea la 1.200 de lei salariul minim garantat în anul 2016.

Această majorare va face ca în loc de 670 de lei salariul net minim, angajatul să încaseze un net de 724 de lei, începând cu 1 ianuarie.

Cel puţin un milion de beneficiari


În ceea ce priveşte taxele plătite de firmă statului, suma creşte de la 208,2 lei la 224 de lei. Cheltuielile totale plătite de angajator pentru un angajat remunerat la nivelul minim pe economie va fi, de la 1 ianuarie 2015, de 1.199 de lei, faţă de 1.108 lei.

Numărul persoanelor cărora li se va majora salariul la 975 de lei este de minim un milion, acesta fiind totalul celor care au beneficiat de ultima majorare a salariului minim pe economie, de la 850 la 900 de lei, efectuată de la 1 iulie anul acesta. Dintre aceştia, aproape 300.000 de persoane erau angajate la stat, iar aproape 700.000, în sectorul privat, potrivit datelor Ministerului Muncii, Familiei şi protecţiei Sociale.

Câţi bani ajung în plus la bugetul de pensii

Contribuţiile plătite în plus lunar, pentru un angajat, sunt de 11,8 lei la fondul de pensii (CAS), pentru condiţii normale de muncă, şi 4 lei la asigurările de sănătate (CASS).

Angajatul plăteşte şi el în plus circa 7,9 lei, lună, la sistemul de stat pentru pensii, ceea ce înseamnă un total de aproape 20 de milioane de lei, lunar, de la cei aproape 1 milion de anagajaţi care au acum un brut la nivelul salariului minim pe economie. La nivelul anului, suma ajunge la un minim de 240 de milioane, la fondul de pensii.


În afara lor, vor mai urca şi salariile celor care acum au brutul între 900 şi 974 de lei, dar ministerul de resort nu a prezentat încă un studiu privind tranşele actuale de salarii şi impactul măsurii ce va fi introduse de la 1 ianuarie.

Măsura ar putea anula efectul reducerii CAS

Majorarea va afecta în primul rând firmele care au volume mari, precum cele de curăţenie, de pază şi siguranţă, a explicat Gabriel Biriş, avocat specializat în legislație fiscală.

În opinia acestuia, măsura are legătură şi cu reducerea CAS (cu 5 puncte procentuale, la angajator, începând cu 1 octombrie) şi ar putea să afecteze piaţa muncii. „Nu m-aş hazarda să fac pronosticuri, dar mie mi se pare o măsură riscantă, care ar putea anula creşterea numărului de locuri de muncă ce ar fi putut apărea după diminuarea contribuţiei la asigurările sociale”, a declarat Gabriel Biriş, pentru cursdeguvernare.ro.

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, declara în momentul adoptării în Parlament a legii pentru reducerea cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor sociale că parte din deficitul apărut astfel la fondul de pensii va fi acoperit ulterior prin scoaterea la suprafaţă a locurilor de muncă plătite la negru şi prin crearea de noi joburi.

Creşterea salariului minim ar putea pune însă în pericol acest efect pe care miza Guvernul. Potrivit unui sondaj realizat în septembrie de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), niciunul dintre angajatorii intervievaţi nu-şi putea permite noi crşteri, în 2015, pentru salariaţii încadraţi la salariul minim pe economie, de 900 de lei, în actualele condiţii economice, fiscale, legislative şi de productivitate.

Salariul minim a crescut cu 200 de lei în 2 ani

Salariul minim garantat pe economie a crescut cu 200 de lei în ultimii doi ani:

  • 1 februarie 2013 – s-a majorat de la 700 la 750 de lei
  • 1 iulie 2013 – a crescut la 800 de lei
  • 1 ianuarie 2014 – a urcat la 850 de lei
  • 1 iulie 2014 – a fost majorat la 900 de lei
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: