De 10 ori mai puțin decât MEDIA europeană: atât cheltuie România pe locuitor pentru prevenția în sănătate. Observații

O analiză publicată de Eurostat a plasat România pe ultimul loc în UE la cheltuielile pe locuitor pentru prevenție în sănătate, cu doar 8 euro… Mai mult›
18.01.2021
Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Ministrul Marcel Boloș: Autostrada Brașov-Comarnic poate fi decontată din fonduri europene
de Vladimir Ionescu , 26.1.2020
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că Autostrada Brașov-Comarnic, a cărei valoare va ajunge la un miliard de euro, va putea fi decontată din fonduri europene, dacă se vor respecta procedurile de achiziție publică și implementare.
De clarația a fost făcută într-o intervenție telefonică la Antena 3:
Din 1968, de 52 de ani se discută despre realizarea acestui tronson autostradă care are 58 de kilometri și o valoare de aproximativ un miliard de euro.
Discuția despre aceste parteneriate public-private sunt o poveste fără sfârșit. Comarnic-Brașov pentru orice studiază rețelele de transport trans-european este vede foarte ușor că este parte din rețeaua TNT Comprehensive.
Din acest punct de vedere, ca și eligibilitate nu este o problemă pe fonduri europene.
Dar, chiar dacă ea până la urmă se va realiza din sursele bugetului de stat, nu are foarte mare relevanță sursa de finanțare, noi, ulterior, dacă respectăm regulile Uniunii Europene în ceea ce privește eligibilitatea, putem să o decontăm ulterior s-o decontăm ulterior din fonduri eruopene, atâta timp cât respectăm procedura de achiziție publică și procedura de implementare a proiectului.
Ministrul a mai explicat că succesul avansării proiectelor de infrastructură îl reprezintă stabilitatea politică și decizională, dar și realizarea corectă a documentației:
Eu cred că urgent aceste documentații tehnico-economice care trebuie actualizate, fiindcă discutăm chiar din 1968 despre acest tronson de autostradă, trebuie actualizate aceste documentații, și ieșit din zona aceasta de instabilitate decizională, pentru că secretul altor state, care au proiecte mult mai avansate de infrastructură decât noi, acesta a fost: și-au făcut documentațiile tehnico-economice și au avut stabilitate atât în zona politicului, cât și în zona de specialiști care au implementat aceste proiecte.
Premierul Ludovic Orban a anunțat la începutul anului că realizarea autostrăzii Comarnic-Brașov este o prioritate, dar nu poate fi construită cu fonduri europene. De aceea, Guvernul urmează să ia o decizie ”în scurt timp”, dacă va fi realizată cu bani de la buget, sau în Parteneriat Public-Privat.
Proiectul autostrăzii Comarnic – Brașov a fost anunțat în urmă cu 17 ani, sub guvernarea lui Adrian Năstase, când valorile de trafic erau mult inferioare celor din prezent. Mai toate guvernele din mandatele lui Traian Băsescu au încercat să demareze acest proiect, dar calitatea proiectelor, a firmelor aduse de diverși premieri sau rețetele financiare defavorabile statului român au stat la baza amânării constante a deciziei de începere a lucrărilor.