Ministrul Marcel Boloș: Autostrada Brașov-Comarnic poate fi decontată din fonduri europene - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

Ministrul Marcel Boloș: Autostrada Brașov-Comarnic poate fi decontată din fonduri europene

26 ianuarie, 2020

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că Autostrada Brașov-Comarnic, a cărei valoare va ajunge la un miliard de euro, va putea fi decontată din fonduri europene, dacă se vor respecta procedurile de achiziție publică și implementare.

De clarația a fost făcută într-o intervenție telefonică la Antena 3:

Din 1968, de 52 de ani se discută despre realizarea acestui tronson autostradă care are 58 de kilometri și o valoare de aproximativ un miliard de euro.


Discuția despre aceste parteneriate public-private sunt o poveste fără sfârșit. Comarnic-Brașov pentru orice studiază rețelele de transport trans-european este vede foarte ușor că este parte din rețeaua TNT Comprehensive.

Din acest punct de vedere, ca și eligibilitate nu este o problemă pe fonduri europene.

Dar, chiar dacă ea până la urmă se va realiza din sursele bugetului de stat, nu are foarte mare relevanță sursa de finanțare, noi, ulterior, dacă respectăm regulile Uniunii Europene în ceea ce privește eligibilitatea, putem să o decontăm ulterior s-o decontăm ulterior din fonduri eruopene, atâta timp cât respectăm procedura de achiziție publică și procedura de implementare a proiectului.

Ministrul a mai explicat că succesul avansării proiectelor de infrastructură îl reprezintă stabilitatea politică și decizională, dar și realizarea corectă a documentației:


Eu cred că urgent aceste documentații tehnico-economice care trebuie actualizate, fiindcă discutăm chiar din 1968 despre acest tronson de autostradă, trebuie actualizate aceste documentații, și ieșit din zona aceasta de instabilitate decizională, pentru că secretul altor state, care au proiecte mult mai avansate de infrastructură decât noi, acesta a fost: și-au făcut documentațiile tehnico-economice și au avut stabilitate atât în zona politicului, cât și în zona de specialiști care au implementat aceste proiecte.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Premierul Ludovic Orban a anunțat la începutul anului că realizarea autostrăzii Comarnic-Brașov este o prioritate, dar nu poate fi construită cu fonduri europene. De aceea, Guvernul urmează să ia o decizie ”în scurt timp”, dacă va fi realizată cu bani de la buget, sau în Parteneriat Public-Privat.

Proiectul autostrăzii Comarnic – Brașov a fost anunțat în urmă cu 17 ani, sub guvernarea lui Adrian Năstase, când valorile de trafic erau mult inferioare celor din prezent. Mai toate guvernele din mandatele lui Traian Băsescu au încercat să demareze acest proiect, dar calitatea proiectelor, a firmelor aduse de diverși premieri sau rețetele financiare defavorabile statului român au stat la baza amânării constante a deciziei de începere a lucrărilor.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr