joi

2 mai, 2024

31 martie, 2011

Ministrul libian de externe “dezertează” în Marea Britanie. Potrivit Ministerului britanic de externe, Moussa Koussa se află în Marea Britanie şi nu mai doreşte să lucreze pentru regimul colonelului Muammar Gaddafi. Ministrul libian a sosit cu o aeronavă necomercială din Tunisia şi a fost interogat timp de câteva ore de oficiali britanici. Ministerul de externe de la Londra a cerut şi celorlalţi membri ai guvernului libian să-l abandoneze pe Gaddafi. Fuga din Libia a diplomatului vine  în momentul în care rebelii sunt nevoiţi să se retragă din anumite puncte importante de pe coasta de est a Libiei. Rebelii au pierdut controlul asupra portului petrolier Ras Lanuf şi a oraşului Bin Jawad şi se află în retragere din Brega. În vest, oraşul controlat de rebeli, Misrata, este încă atacat de trupele pro-Gaddafi. (BBC News)

Rusia e gata să-şi retragă trupele din Transnistria. Ministrul rus de externe a declarat că ţara sa este pregătită să evacueze depozitele de armament de pe vremea războiului rece, din Moldova, în perspectiva finalizării conflictului din Transnistria. Acest gest ar putea creşte şansele Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană în viitor. Serghei Lavrov a făcut această ofertă, referitoare la cele trei depozite de muniţie din Transnistria, în timpul discuţiilor cu omologul său moldovean, Iurie Leanca, la Moscova. “Vedem acelaşi final: un statut special pentru regiunea Dniester, în interiorul Republicii Moldova, un stat cu integritate teritorială şi neutralitate constituţională, care va avea o contribuţie esenţială la crearea unei noi arhitecturi de securitate în Europa”, a spus Lavrov. “Bineînţeles că cele două părţi trebuie să cadă de acord asupra acestor prevederi, pe baza egalităţii şi a respectului reciproc”, a precizat ministrul rus, subliniind că liderii transnistreni trebuie să negocieze cu cei de la Chişinău. Grupul 5+2, care include rebelii transnistreni, Moldova, Rusia, Ucraina, OSCE şi UE plus SUA, vor discuta, din nou, pe acest subiect, luni, la Viena. (EUObserver)

Berlusconi promite evacuarea imigranţilor de pe insula Lampedusa în 60 de ore. După ce a trebuit să facă faţă criticilor legate de modul în care a tratat problema imigranţilor nord-africani sosiţi pe insula italiană, Berlusconi a făcut o vizită la faţa locului şi a promis că va nominaliza locuitorii la premiul Nobel pentru pace şi-şi va cumpăra o casă de vacanţă pe insulă. Anul acesta, circa 18.000 de imigranţi africani au sosit la bordul unor ambarcaţiuni pe insula unde trăiesc 5.000 de oameni. Premierul italian le-a spus locuitorilor că şase feriboturi sosesc în port, pentru a prelua ultimii 6.000 de imigranţi, majoritatea tineri tunisieni, care au traversat marea către Lampedusa, după revolta antiguvernamentală din luna ianuarie. Majoritatea imigranţilor au fost transferaţi deja către alte centre şi tabere din Italia. “În următoarele 48-60 de ore, Lampedusa va fi locuită doar de italieni”, a spus Berlusconi. (Guardian)


Sarkozy s-a întâlnit cu lideri din lumea finanţelor, în China. Preşedintele francez a convocat această reuniune la Nanjing, în calitate de preşedinte al grupului G20, pentru a discuta despre problema schimbului valutar din întreaga lume. Este prima dată când China găzduieşte o reuniune sub auspiciile grupului G20. Liderii chinezi au încercat să minimalizeze importanţa întrunirii şi au declarat că unul dintre cele mai controversate subiecte, cel legat de moneda naţională chineză, nu se află pe agendă. Sarkozy este singurul şef de stat de la această întâlnire, dar alături de el mai participă secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, guvernatorul Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, cancelarul britanic George Osborne şi şeful FMI, Dominique Strauss-Kahn. “China va fi reticentă în a discuta despre yuan, în special pe teren propriu, dar având în vedere ce s-a întâmplat cu economia mondială, mai ales în ultimele săptămâni, cred că, totuşi, cursul de schimb valutar este o problemă arzătoare”, a spus Mitul Kotecha, un economist al companiei franceze credit Agricole. (BBC News)

Brazilia oferă ajutor financiar Portugaliei. Preşedintele brazilian, Dilma Rousseff, a declarat că ţara sa ar putea oferi sprijin financiar guvernului fostei puteri coloniale, pentru a o ajuta să treacă peste problemele datoriei publice. Guvernul brazilian studiază problema şi maniera în care ar putea fie să cumpere o parte a datoriei publice portugheze, fie să cumpere înapoi o parte a datoriei guvernului brazilian deţinută de Portugalia. Şeful statului a făcut aceste precizări într-un interviu acordat unui ziar economic din Brazilia. Brazilia şi-a câştigat independenţa de sub autoritatea Portugaliei în 1822, dar cele două ţări au în continuare o relaţie politică şi economică apropiată. Potrivit FMI, economia braziliană este acum de aproape 10 ori mai puternică decât cea a Portugaliei. (Guardian)

Şomaj record în rândul tinerilor spanioli. Rata şomajului în Spania a juns la 43% în rândul tinerilor cu vârste între 16-19 ani, majoritatea celor din această categorie gândindu-se deja la emigrare. Acest procent este de departe cel mai mare din Uniunea Europeană. Unul din cinci tineri cu vârsta sub 30 de ani este încă în căutarea primului său loc de muncă şi aproape jumătate (46%) sunt angajaţi cu contract pe termen scurt, sub 6 luni. Rata şomajului în Spania este mai mare chiar decât în Tunisia şi Egipt, de aceea foarte mulţi tineri se gândesc să plece din ţară. Jurnaliştii britanici au întrebat într-un centru pentru şomeri cine etse pregătit să plece în altă ţară pentru a-şi găsi un job şi toţi au ridicat mâna. Toţi au spus că majoritatea prietenilor lor sunt, de asemenea, şomeri. (Guardian)

Preşedintele sirian dă vina pe o conspiraţie străină pentru protestele din ţară. Preşedintele Bashar al-Assad a dezamăgit populaţia care se aştepta la cu totul altceva, în discursul său de miercuri, primul discurs de la declanşarea mişcărilor de protest din ultimele două săptămâni. Oamenii sperau că acesta va fi un prim pas pentru adoptarea unor reforme, şi au reacţionat cu furie când au auzit discursul, promiţând că vor continua să protesteze pe străzi. “Siria este ţinta unei mari conspiraţii internaţionale”, a spus Assad, în aceeaşi zi în care au fost arestaţi câţiva adolescenţi pentru că  au scris lozinci antiguvernamentale cu graffiti pe un zid. Organizaţiile pentru drepturile omului spun că peste 60 de persoane au fost ucise de forţele de securitate siriene,  de la declanşarea demonstraţiilor din 18 martie. (Huffington Post)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: