joi

28 martie, 2024

26 aprilie, 2017

Ministrul Justiției amână încă o dată finalizarea proiectelor din pachetul legislativ promis, pentru a face o evaluare a impactului noilor coduri penale și pentru a supune modificările propuse unui „amplu proces de consultare”.

Anunțul vine la numai câteva zile după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, îl avertiza pe ministrul Tudorel Toader că nu va fi susținut la nesfârșit de coaliție:

„O să cer o audiență la Ministrul Justiției, după ce mi-o avizează că să îi explic că Parlamentul nu este anexa Guvernului. O să am îndrăzneala să fac lucrul ăsta.


Întârzie nepermis de mult. Se lungește foarte mult discuția despre un subiect care nu mai începe (…)

Beneficiază de orice susținere în condițiile în care există o coerență și un termen cât de cât realist. Nu poți beneficia de susținere la nesfârșit, beneficiezi câteva luni și mai vedem după-aia, spunea Dragnea săptămâna trecută.

Miercuri, ministerul a transmis un comunicat în care anunță o nouă amânare a finalizării pachetului legislativ pe Justiție:

Având în vedere dificultățile semnalate în procesul de aplicare a noilor coduri, în special a Codului penal și a Codului de procedură penală, Ministerul Justiției apreciază că se impune o evaluare a impactului de ansamblu al reglementărilor conținute de noile coduri. În acest scop, Ministerul demarează un proces de analiză cu privire la această problematică, atât în materie penală și procesual-penală, cât și în materie civilă și procesual-civilă.


În realizarea evaluării vor fi implicate, pe lângă comisiile de elaborare a noilor coduri și a legilor de punere în aplicare a acestora, instituțiile din cadrul autorității judecătorești și asociațiile magistraților, dar și celelalte profesii juridice cu atribuții în înfăptuirea actului de justiție ori conexe actului de justiție, instituții de învățământ superior și Institutul de Cercetări Juridice „Acad.Andrei Rădulescu” al Academiei Române, precum și  reprezentanți ai societății civile.

În acest context, având în vedere necesitatea asigurării stabilității și predictibilității cadrului legislativ, Ministerul Justiției intenționează organizarea a două întâlniri de lucru, la sediul său.

În scopul pregătirii întâlnirilor de lucru în cadrul cărora vor fi dezbătute atât problemele identificate în materie civilă și procesual civilă, cât și cele în materie penală și procesual-penală, Ministerul Justiției a inițiat un amplu proces de consultare care implică toate autoritățile și entitățile  menționate mai sus.

Potrivit calendarului stabilit, Înalta Curte de Casație și Justiției, precum și Consiliul Superior al Magistraturii și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au fost invitate ca, după consultarea instanțelor, respectiv a structurilor de parchet, cu privire la dificultățile cu care   s-au confruntat în procesul de aplicare a noilor coduri, să transmită Ministerului Justiției, până la data de 26 mai a.c., o situație centralizată a observațiilor formulate, inclusiv, dacă este cazul, a propunerilor fundamentate de amendare a legislației.

Celelalte instituții și entități, inclusiv reprezentanții societății civile sunt invitați, de asemenea, să trimită Ministerului Justiției observații și, după caz, propuneri concrete privind cadrul legislativ supus analizei.

Reaminitm că Executivul a încercat anul acesta modificarea codurilor penale prin OUG 13, o reglementare elaborată în beneficiul celor acuzați de fapte de corupție.

Ordonanța a fost abrogată după ample proteste de stradă, care au dus și la înlocuirea lui Florin Iordache.

4 milioane de euro și 43 de prevederi declarate neconstituționale doar pe codurile penale

Elaborarea celor patru coduri (codurile de procedură penală și civilă, Codul Civil și Codul Penal) au costat patru milioane de euro. Banca Mondială a decontat de 1,1 milioane de dolari doar pentru asistenţa tehnică efectuată de 11 experți în vederea elaborării proiectelor Codului Civil şi al celui de procedură civilă.

Printre cei plătiți atunci se numără și foștii miniștrii de Justiție Valeriu Stoica și Cătălin Predoiu, ultimul fiind cel care a coordonat elaborarea codurilor penale.

Noile coduri penale au intrat în vigoare în februarie 2014, după amânări succesive de peste doi ani și mai multe modificări făcute în timpul Guvernului Victor Ponta.

După doi ani de funcționare a codurilor penale, în martie 2016, CCR declarase deja 43 de prevederi ca fiind neconstituționale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: