cursdeguvernare

sâmbătă

5 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Conferințele cursdeguvernare.ro / Ministrul Grapini: Guvernul ar putea să scadă impozitul pentru microîntreprinderi, la 1,5%, din iulie. Cum se va aplica forfetarul

13 mai, 2013

Guvernul urmează să reducă impozitul pentru microîntreprinderi de la 3% la 1,5%, din luna iunile, a declarat, luni, ministrul delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini, la Conferințele cursdeguvernare.ro.

Ea a precizat că a propus Guvernului scăderea impozitului pentru microîntreprinderi, iar Ministerul Finanțelor și-a dat acordul, în mare parte.

”Sunt domenii care nu au, poate, o rată de profit de 5% şi de aici, la un impozit de 3% pe venituri, o companie trebuie să dea mai mult decât profitul. Propunerea este de 1,5%, din 1 iulie. Dacă opinia mediului de afaceri este că e bine să nu mai stăm încă jumătate de an, o vom aplica, dacă vor spune că nu, nu o vom aplica”, a explicat Maria Grapini, la conferința cursdeguvernare.ro cu tema ”România în tabloul de bord al UE”.

Forfetarul, diferențiat în funcție de activități


Ministrul pentru IMM-uri a precizat că din luna iulie va intra în vigoare și impozitul forfetar pentru 4 coduri CAEN, Maria Grapini arătând că taxarea se va aplica diferențiat în funcție de domeniile de activitate și condițiile de randament.

”Am făcut un studiu pilot pentru patru coduri CAEN şi aş vrea ca rezultatul studiului să se aplice din iulie. Dacă rezultatele sunt bune, aplicăm şi la alte domenii precum service auto şi reparaţii auto, restaurante, baruri, cafenele, hoteluri, pensiuni”, a săus Grapini.

Ea a arătat că pentru fiecare cod CAEN sunt luați în calcul indicatori specifici privind capacitatea firmelor de a face profituri, cum ar fi poziționarea geografică.

”De exemplu, la hotelurile de la mare şi de la munte luăm sezonalitatea. Ce îl influenţează pe un hotelier din Bucureşti, Covasna sau din Timişoara, în funcţie de mărimea hotelului, de gradaţie, în funcţie de capacitate? La restaurante am luat alţi indicatori, la service auto şi la reparaţii alţi indicatori, iar suma pe care noi am propus-o Ministerului de Finanţe este fixă și a plecat de la istoric, respectiv de la cât s-a plătit în 2011, corectat cu acei indicatori relevanţi”, a explicat ministrul pentru IMM-uri.


În privința aplicării unui impozit forfetar asupra spălătoriilor auto, Maria Grapini a arătat că taxarea se va aplica potrivit suprafeței de care dispun unitățile.

”Acolo va fi o plată a unei sume fixe în funcţie de suprafaţă şi de ce face. Dacă este numai spălătorie are o anumită sumă, dacă este şi spălătorie şi reparaţii şi dacă mai are şi tehnologia specifică să facă verificarea impusă de RAR are alte sume”, a afirmat ministrul.

Presiunea fiscală pe IMM-uri versus datoriile marilor contribuabili

Ministrul delegat pentru IMM-uri și mediul de afaceri a susținut că antreprenorii care vor plăti impozitul forfetar nu resimt neapărat o presiune fiscală în plus, pentru că ar fi plătit mai mult dacă li s-ar fi aplicat impozitarea de până acum, cu o înregistrare corectă.

În plus, în sectirul atelierelor auto, forfetarul ar elimina concurența neloială a service-urilor care face evaziune fiscală.

”Dacă le punem o sumă fixă care este mai mică decât ar fi la o înregistrare corectă a veniturilor şi cheltuielilor, fie 16% impozit pe profit, fie 3% pe cifra de afaceri, conformarea lunară este imediată, se simplifică foarte mult actul de control pentru că nu mai are ce controla, are de plătit o sumă fixă şi atât şi la întreprinzător şi la administraţia publică”, a spus Grapini.

”Nu va apărea ca o presiune fiscală. Cei de la service-uri au fost foarte fericiţi. Au spus că este o concurenţă neloială teribilă, mai ales că unii dintre ei nu au investit în acea aparatură de care au nevoie ca să facă verificările RAR şi că sunt tot felul service-uri pe toate drumurile care lucrează la negru”, a mai susținut Maria Grapini.

Ministrul a recunoscut, însă, că datoriile înregistrate la buget de marii contribuabili determină apariția de noi taxe, care afectează IMM-urile.

”Am constatat, cu tristeţe o spun, că percepţia care era s-a verificat, adică, să zicem, în cazul primilor 100 de restanţieri la stat, sumele lor sunt egale cu impozitul plătit de 430.000 de IMM-uri. Golul acela de la buget a trebuit acoperit prin a pune o nouă taxă, sau a mai îndrepta ceva sau a mai face presiune prin controale să mai ia o amendă”, a declarat ministrul.

În context, ea a arătat că impozitul forfetar apare pe fondul unui nivel foarte mare de nefiscalizare în România, ajungând în unele domenii la peste 80% în puncte de vârf.

Unl dintre aceste domenii este turismul, a precizat ministrul delegat pentru IMM-uri, la Conferințele cursdeguvernare.ro.

Maria Grapini a participat, luni, la conferința ”România în Tabloul de Bord al Uniunii Europene”, organizată de cursdeguvernare.ro, cu sprijinul Băncii Naționale a României, Băncii Comerciale Române și Pricewaterhouse Coopers.

La conferință, au ami avut prezentări viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, fostul comisar european pentru multilincvism, Leonard Orban, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: