vineri

19 aprilie, 2024

14 ianuarie, 2022

Ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock (foto), va discuta săptămâna viitoare, la Moscova, cu omologul său rus, Serghei Lavrov, propunerile Rusiei privind arhitectura de securitate europeană.

Cei doi miniştri „vor avea un schimb aprofundat de opinii asupra problemelor internaţionale cele mai actuale, şi în primul rând asupra propunerilor noastre privind garanţiile de securitate în Europa”, urmând, de asemenea, „să dezbată stadiul şi perspectivele relaţiilor ruso-germane”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, citată de agenția EFE, preluată de Agerpres.

Aceasta va fi prima întrevedere a lui Serghei Lavrov cu noua titulară a Ministerului de Externe german, ecologista Annalena Baerbock.


La întâlnirea pe care cei doi o vor avea la Moscova, a mai menţionat purtătoarea de cuvânt, „este prevăzut să se acorde atenţie cooperării legate de energia regenerabilă şi hidrogen, protejarea climei şi ecologie”.

Reamintim că Serghei Lavrov a declarat recent că dialogul dintre Moscova şi Washington constituie principalul format de negocieri privind garanţiile de securitate.

„Noi am înaintat propunerile noastre în primul rând principalului jucător, care ia toate deciziile – SUA, şi le-am mai dat NATO, pentru că noi avem cu NATO un pact în vigoare”, a spus Lavrov, subliniind că niciun fel de informaţii despre negocieri nu au fost trimise oficial nici UE, nici OSCE.

Lavrov a calificat drept „emoţionale şi nu foarte politicoase” afirmaţiile şefului diplomaţiei europene Josep Borrell conform căruia Rusia urmăreşte prin ”provocarea” pe care a lansat-o asupra securităţii europene să creeze diviziuni între Statele Unite şi o Uniune Europeană care să fie „irelevantă”.


”Reconstituirea blocului geopolitic sovietic în Europa şi încercarea unei decuplări între Statele Unite şi Europa ar putea fi obiectivele strategice ale Moscovei”, a scris Josep Borrell într-un articol publicat miercuri pe blogul său.

Eșuarea negocierilor Rusia – Occident de săptămâna aceasta

Cea de-a treia rundă de negocieri cu Rusia programate pentru această săptămână și așteptate de întreaga lume s-a încheiat joi, când discuțiile au fost purtate cu Organizației pentru Securitate sau Cooperare în Europa (OSCE).

Prima rundă s-a purtat cu SUA, iar cea de-a doua cu statele NATO.

SUA au transmis joi, la finalul discuției Rusia-OSCE, că nu vor accepta “șantajul” Moscovei și nici solicitarea Kremlinului de menținere a “sferelor de influență” în Europa.

De cealaltă parte, oficialii ruși a avertizat că în lipsa unui “răspuns constructiv” din partea Occidentului pe tema solicitărilor sale de securitate va acționa pentru a-și proteja securitatea națională și pentru a asigura echilibrul strategic.

Zeci de mii de soldați ruși sunt comasați în apropierea graniței estice a Ucrainei, iar Kievul acuză că Moscova pregătește o invazie.

Poziția Germaniei, influențată de Nord Stream 2

Cei doi oficiali vor discuta săptămâna viitoare și despre Gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, mai ales că lideri occidentali l-au menţionat ca pe o posibilă a sancţiunilor împotriva Rusiei dacă aceasta invadează Ucraina.

Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat tot joi că autorizarea acestui gazoduct este „legată de situaţia militară în Ucraina”.

„Nu ne putem imagina ca, pe de o parte să impunem sancţiuni şi pe de altă parte să deschidem infrastructuri”, a indicat Borrell, care miercuri a acuzat Rusia că încearcă să prezinte UE drept irelevantă şi să provoace diviziuni între aceasta şi SUA.

Poziții diferite în coaliția germană, față de problema gazoductului

Ministrul apărării, social-democrata Christine Lambrecht, a cerut ca Nord Stream 2 să nu fie antrenat în acest conflict, însă ecologiştii şi Annalena Baerbock au declarat că în cazul unei escaladări a conflictului ucrainean acest gazoduct nu va fi dat în exploatare.

Cancelarul Olaf Scholz a avut o poziţie ambiguă, ameninţând inițial cu consecinţe pentru noul gazoduct, dacă Rusia atacă Ucraina, pentru ca apoi să afirme că Nord Stream 2 este un proiect exclusiv „privat”.

„Nu trebuie să târâm Nord Stream 2 în acest conflict”, a afirmat Lambrecht într-un interviu acordat postului de televiziune rbb.

„Noi trebuie să rezolvăm acest conflict şi trebuie să-l soluţionăm pe calea discuţiilor şi aceasta este oportunitatea pe care o avem în acest moment şi ar trebui mai degrabă să o utilizăm decât să o legăm de proiecte care nu au nicio legătură cu acest conflict”, a adăugat Lambrecht.

Germania, criticată de aliați, din cauza Nord Stream 2

Gazoductul Nord Stream 2 – un proiect estimat la circa 11 miliarde de dolari, a provocat critici atât din partea SUA, cât şi a unor aliaţi europeni ai Germaniei, care exprimă temeri privind adâncirea dependenţei de gazele ruseşti.

Comportamentul Moscovei faţă de Ucraina va juca un rol crucial în soarta conductei Nord Stream 2, a avertizat miercuri subsecretarul de stat american Wendy Sherman, şefa delegaţiei SUA la negocierile pe probleme de securitate din această săptămână cu Rusia, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Din perspectiva noastră este foarte greu să vezi gaze circulând prin conductă sau că aceasta devine operaţională dacă Rusia reia agresiunea asupra Ucrainei”, a avertizat Sherman, după reuniunea Consiliului NATO-Rusia la Bruxelles.

Acest gazoduct, care încă nu este operaţional, subminează securitatea energetică şi securitatea naţională a unei „părţi semnificative a comunităţii euro-atlantice”, a mai subliniat oficialul americană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: