Banii din fondul de redresare al Uniunii Europene, creat pentru a sprijini revenirea economică a blocului comunitar după pandemia de COVID-19, ar putea fi folosiţi şi în alte scopuri decât cele prevăzute anterior, în lumina războiului din Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul german de Finanțe Christian Lindner, citat de Reuters.
E vorba de sumele împrumutate de UE pentru finanțarea redresării economice a statelor membre prin PNRR-urile naționale.
„Având în vedere că situaţia s-a schimbat, sunt deschis să prioritizăm fondurile disponibile”, a declarat Christian Lindner pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Ministrul german, care conduce partidul pro-business Democrații Liberi (FDP), a adăugat că Europa are nevoie de „investiții în infrastructură, energie și competitivitate, nu mai mult consum de stat și reforme amânate”.
Într-o mișcare fără precedent de a preveni fragmentarea economică din cauza pandemiei, țările UE au convenit în 2020 să împrumute în comun 800 de miliarde de euro pentru a-și finanţa reconstrucția economiilor, astfel încât acestea să fie mai verzi și mai digitalizate.
UE va analiza în câteva săptămâni dacă trebuie să împrumute în comun mai mulți bani ca răspuns la provocările create de invazia Ucrainei de către Rusia, a declarat marți comisarul european pentru economie Paolo Gentiloni.
Franța susţine o creştere a pragului de datorie comună europeană, în timp ce Germania, Țările de Jos, Austria și alte state se opun, argumentând că impactul economic al războiului din Ucraina este încă neclar și că doar 74 de miliarde de euro din fondurile anterioare au fost plătite efectiv până acum.
***