duminică

23 iunie, 2024

10 ianuarie, 2012

Ministrul francez de Interne, Claude Gueant, a susținut, marți, că 10% dintre persoanele deferite justiției franceze sunt români, relatează AFP, citată de Mediafax.

„10% dintre persoanele deferite justiţiei sunt de naţionalitate română”, a spus oficialul de la Paris, care și-a prezentat bilanţul imigraţiei în Franţa.

El a insistat pe infracţiunile comise de români și și-a exprimat susținerea pentru lupta strictă împotriva imigraţiei.


Gueant a salutat marţi creşterea puternică a numărului de străini expulzaţi în 2011, care a ajuns la 32.922, şi s-a referit din nou la infracţiunile comise de români.

„Acest număr este mai mare cu 5.000 decât cel fixat iniţial. Este cel mai ridicat număr atins vreodată”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă consacrate bilanţului său pe 2011 în acest domeniu, fixând imediat la 35.000 obiectivul pentru anul în curs.

Un apropiat al preşedintelui Nicolas Sarkozy, Claude Gueant promovează atât lupta împotriva imigraţiei ilegale, cât şi o reducere a imigraţiei legale.

El a anunţat astfel că vrea să se revină la 150.000 de intrări de străini în Franţa, aşa cum era în anii ’90, înainte de ceea ce el a calificat drept o „pierdere a controlului asupra politicii imigraţiei”.


În 2011 au fost eliberate 182.595 de titluri de sejur noi, în scădere cu 3,6 la sută faţă de 2010, a anunţat el.

Detaliat, imigraţia profesională a scăzut cu 26 la sută într-un an, iar imigraţia în interesul familiei cu 14 la sută, potrivit lui.

Ministrul francez a precizat pentru postul de radio RMC şi televiziunea BFMTV că un nou text privind forţa de muncă străină, care va flexibiliza o circulară din 31 mai 2011, ar putea fi semnat miercuri sau joi de miniştrii vizaţi.

Textul va fi publicat după mai multe luni de mobilizare a studenţilor străini, sprijiniţi de decanii universităţilor şi şefii de întreprinderi. Aceştia sunt ameninţaţi cu expulzarea. Textul le restrânge posibilitatea de a obţine un statut de salariat pentru a putea munci în Franţa la încheierea studiilor.

„Există o neînţelegere. Toată lumea înţelege că există un anumit număr de cazuri în care aceşti absolvenţi străini ne sunt extrem de utili. Franţa duce lipsă de ingineri, dacă inginerii străini vor să lucreze la noi, noi suntem foarte mulţumiţi”, a comentat Gueant.

De altfel, Claude Gueant a revenit asupra nivelului delincvenţei în rândul populaţiei străine din Franţa, pe care l-a definit ca fiind „de două până la de trei ori mai mare” decât media naţională.

În vara lui 2010, Guvernul francez şi-a atras critici dure în România şi în Uniunea Europeană pentru că şi-a anunţat intenţia de a desfiinţa taberele de romi instalate în Franţa şi de a-i trimite pe ocupanţii lor în ţările de origine.

Claude Gueant îşi prezintă bilanţul în materie de imigraţie cu trei luni înaintea alegerilor prezidenţiale, în care Nicolas Sarkozy candidează pentru un al doilea mandat. În privinţa imigraţiei, dreapta aflată la putere este criticată şi concurată de extrema dreaptă, a cărei candidată Marine Le Pen este creditată în prezent cu peste 15% din voturi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: