luni

6 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 noiembrie, 2022

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire (foto), agită steagul subvențiilor pe care ar trebui să le decidă Uniunea Europeană, ca răspuns la pachetul american de subvenții și scutiri fiscale, menit să protejeze producătorii din SUA de efectele inflației, începând cu 1 ianuarie.

Bruno Le Maire pregătește terenul pentru vizita la Washingtom din această săptămână a președintelui Emmanuel Macron, pe care îl va însoți. Emmanuel Macron chiar a propus o lege tip „Buy European” în replică la „Inflation reduction Act” al SUA, pachet croit pe promisiunea electorală a lui Joe Biden, „Buy American”.

„Franța ar putea cere exceptări de la anumite taxe vamale impuse de Administrațșia SUA. Dar trebuie să ne întrebăm ce fel de globalizare urmează? (…) China favorizează producția chineză,  America favorizează producția americană, este timpul ca Europa să favorizeze producția europeană… Toate statele europene trebuie să înțeleagă că astăzi, în fața acestor decizii americane, trebuie să învățăm să ne protejăm”, a declarat Bruno Le Maire, citat de Reuters.


Fără îndoială, înalții oficiali francezi chiar ar putea testa disponibilitatea Casei Albe de a negocia exceptările de la taxele vamale pe importurile americane, dar mesajul francez principal este adresat Comisiei Europene și celorlalte state membre (mai ales Germaniei), de a găsi rapid o soluție comună.

UE în criză de timp și de idei

UE este în criză de timp, pe 5 decembrie oficialii americani și europeni se vor întâlni pentru a negocia soluțiile pentru evitarea unui război comercial, potrivit Euractiv.

Mai mulți miniștri europeni ai economiei au deplâns, la întâlnirea lor de săptămâna trecută, întârzierea soluțiilor de reacție la programul american de stimulare a electromobilității, care va pompa 430 de miliarde de dolari în economia SUA, care ar putea să devină lideră în producția de autovehicule electrice.

„Scopul este să nu fie declanșată o competiție a subvențiilor, care ar fi contra-productivă”, a spus ministrul francez Olivier Becht.


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: