Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florin Jianu, scrie pe Facebook că Formularul 088 (Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA) va fi eliminat în această săptămână.
”Formularul 088 va fi eliminat in aceasta saptamana!!!!
Este poate cea mai toxica forma de birocratie, mentionat in Raportul Doing Business 2017 ca forma de ingreunare a afacerilor in Romania. De asemenea, pentru prima oara in ultimii 8 ani, in 2016 numarul firmelor inchise este mai mare decat numarul firmelor deschise.
Intreg anul 2016, mediul de afaceri a cerut in mod repetat eliminarea acestei forme de birocratie si umilinta la adresa firmelor romanesti. Dovada stau zecile de comunicate, plangeri, adrese trimise de firme sau reprezentantii mediului de afaceri. Chiar astazi, Consiliul National al IMM-urilor a remis un comunicat de presa, al patrulea, daca nu ma insel, prin care cerea guvernului eliminarea acestui formular.
Nu e nevoie de luni, ani de zile sa poti lua masuri cerute insistent de mediul de afaceri, ci, trebuie pur si simplu sa le asculti nevoile si sa actionezi.”, este postarea de marți seară a ministrului Jianu.
Florin Jianu a fost, până la numirea în funcția de ministru, președinte al Consiliului Național al IMM, organizație care în 2016 a cerut ANAF simplificarea acestui formular.
(Citiți și: Formularul 088- Noi obligații pentru acționarii, asociații și administratorii companiilor: La înregistrarea în scopuri de TVA, companiile vor comunica Fiscului detalii privind veniturile și studiile acestora)
Formularul 088 a fost introdus de ANAF în 2015, iar în ianuarie 2016 a fost modificat de fostul președinte al instituției Gelu Ștefan Diaconu. În baza noilor prevederi, companiile care solicitau înregistrarea în scopuri de TVA au fost obligate să depună un formular în care să fie detaliate informații despre acționari și administratori, date precum studiile lor, veniturile obținute în ultimul an indiferent care e sursa acestor venituri, dacă au fost la conducerea unor firme cu datorii la stat.
Mediul de afaceri a cerut insistent eliminarea acestui formular care, în baza unor criterii de risc netransparente, a condus la decizii de ridicare a codului de TVA emise către mari companii, cu vechime, cu sute de angajați, cu cazier fiscal curat și taxele achitate la zi.
Noul președinte ANAF, Dragoș Doroș, a modificat în 2 rânduri acest formular, simplificându-l, susținând însă că acesta este un instrument util al anti-fraudei.