Una din sursele de acoperirea a deficitului bugetar ar putea fi vânzarea de acţiuni ale Hidroelectrica şi cec Bank, despre care ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, a declarat că îşi doreşte să fie listate la Bursă
„ Am vorbit deja de listarea Hidroelectrica, știți foarte bine că este în programul de guvernare PNL. Eu am mai plusat cu ceva și anume cu listarea CEC. Și mă țin de ea! Tocmai a fost capitalizată, iar listarea cec veți vedea că va fi un lucru foarte bun”, a declarat Florin Cîţu la B1TV, miercuri seară.
Ministrul Finanţelor estre de părere că proporţia de acţiuni cec Bank vândute prin Bursă ar trebui să fie „minimum 20%”
Pe de altă parte, beneficiile vânzării prin bursă a acțiunilor celor două companii ar putea veni foarte târziu pentru bugetul de stat administrat de acest guvern, procedura oferteri publice durând cel puţin 6 luni, din momentul deciziei formale de ofertă publică.
Listarea companiilor va aduce, însă, și beneficii de altă natură, amintește Florin Cîțu: guvernanţa corporativă şi transparenţa s-ar îmbunătăţi, iar banca ar scăpa de eventualele presiuni discreţionare ale statului.
„Listarea cec înseamnă foarte mult și anume transparentizarea activității, înseamnă guvernanță corporativă, înseamnă altceva! Vrem să avem o bancă adevărată de stat, să fie majoritară a statului, dar să se bată cu adevărat cu celelalte bănci, nu să fie tot timpul la mâna statului”, a mai spus Florin Cîțu.
Presiunea acţionariatului privat la celelalte companii de stat listate la bursă este cu atât mai mare cu cât ponderea acestora este mai mare, aşa cum s-a văzut în cazul rezistenţei la cererile guvernamentale din ultiii ani de a primi dividende cât mai mari, în ciuda nevoilor de investiţii ale companiilor.
CEC Bank a incheiat anul 2018 cu un profit brut de 432,97 mil. lei, inregistrand astfel cea mai buna performanta financiara din ultimii 11 ani