16 decembrie, 2017

Dacă suma totală colectată din impozitul pe venit este consistentă și rămâne integral la nivel local, există riscul depăşirii deficitului bugetar, a avertizat vineri seară Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice.

Declarația vine după ce comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au adoptat vineri, un amendament la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2018 care prevede că aceste impozite rămân integral la UAT-uri (administrațiile locale, pentru a se compensa pierderile provenite din reducerea, de la 16 la 10%, a impozitului pe venit.

Ionuț Mișa a declarat că nu există un studiu de impact al măsurii, însă riscul, în cazul în care aceste sume sunt mari, este ca deficitul să fie depășit.


„Rămâne să facem o analiză exactă să vedem care este impactul. Va fi afectată marea majoritate a unităţilor administrativ-teritoriale, în special cele mici. Trebuie să facem o analiză să vedem suma exactă. Destinaţii pot fi multe, pot fi şi din sumele de echilibrare. Trebuie să vedem care este suma exactă şi care este impactul acestui amendament. Dacă suma este consistentă, există riscul depăşirii deficitului bugetar„, a spus Mişa, citat de Agerpres.

Acum, rămân la unitățile administrative teritoriale (UAT-uri) 41,75% din sumele colectate din impozitul pe venit, plus:

  •  11,25% merg la bugetul local al judeţului
  • 18,5% sunt virați într-un cont distinct, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, precum şi a bugetului local al judeţulu

Primarii au cerut ca procentul rămas la primării să crească de la 41,75 la 70% pentru a acoperi pierderile provocate de diminuarea impozitului la 10% din venituri, dar Guvernul a anunțat că 43% este cota maximă ce va putea fi alocată direct.

Propunerea Executivului:

  • 11,25% la bugetul local al judeţului
  • 43% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit
  • 17,25% înt-un cont distinct, deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/ administraţiei judeţene a finanţelor publice, la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ

Per total, pierderile ar fi fost de șapte miliarde euro, în această variantă:

“Scăderea cotei din impozitul pe venitul global de la 16 la 10% a diminuat cu aproximativ 40% o cotă de impozit care se împărţea cu autorităţile locale, banii respectivi fiind mutaţi în alte cote de impozit care nu se mai împart cu autorităţile locale, ci se virează direct la bugetul de stat. În anul 2016, din impozitul pe venitul global s-au colectat aproximativ 28 de miliarde de lei, din care aplicând o cotă de 41,75% care se repartiza direct UAT-urilor, noi am primit direct aproximativ 18 miliarde de lei.

Aplicându-se noua cotă de 10% şi propunerea de 43% de virare directă către autorităţile locale, sumele colectate la nivel de ţară se reduc la 17,5 miliarde lei, iar suma care revine direct autorităţilor locale este de 11 miliarde de lei. Prin urmare, efectul acestei măsuri este o pierdere de 7 miliarde de lei la veniturile directe ale autorităţilor locale din România, a precizat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea şi preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR).

Amendamentul de vineri a fost propus de UDMR şi adoptat cu susţinerea reprezentanţilor PNL, USR, UDMR şi cu votul lui Eugen Teodorovici (PSD) și stabilește că totul rămâne în teritoriu, iar primăriile vor avea direct 66,8% din sumele reprezentând impozitul pe venit:

  • 18% la bugetul local al judeţului
  • 66,8% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit
  • 15,2% într-un cont distinct, deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/ administraţiei judeţene a finanţelor publice, la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: