miercuri

27 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 martie, 2023

Stabilitatea politică și cea a ponderii datoriei publice în PIB, consolidarea fiscal – bugetară, reducerea deficitului public si abordarea unei consolidari prin ajustarea fiscala a veniturilor bugetare, sunt aspectele care au dus la îmbunătățirea perspectivei de țară în evaluarea Fitch, spune ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, într-un mesaj postat pe Facebook.

Prezentăm integral postarea ministrului Finanțelor:

În contextul regional actual, în care presiunile recesioniste înca se manifestă, determinate fiind de incertitudinile create de evolutia conflictului din Ucraina dar mai ales de impactul inflatiei asupra economiilor statelor din Europa, precum și de dificultățile apărute în cadrul lanțurilor de aprovizionare, aceasta apreciere a agentiei de rating Fitch este cu atât mai importanta.


Trebuie sa stim si de ce avem aceasta îmbunătățire de perspectivă:

1. Stabilitatea politica este pilonul cel mai important al acestei evaluari. Multi trec usor peste acest aspect, dar in contextul conflictului din apropiere si a nevoii de reforme și consolidare economică este esentiala stabilitatea politica.

2. Stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB. Dupa ani in care Romania intrase într-un real derapaj referitor la indicatorul ponderii datoriei publice si mai ales al managementului deficitar al acestuia(ìn mai putin de 24 de luni începand cu noiembrie 2019 Romania a reusit contraperformanta de a creste ponderea datoriei publice in PIB cu 12 puncte procentuale), anul 2022 a repus Romania pe un trend corect, responsabil si mai ales predictibil.

3. Consolidarea fiscal-bugetara si reducerea deficitului public si abordarea unei consolidari prin ajustarea fiscala a veniturilor bugetare.


Referitor la deficitul public trebuie mentionat faptul că acesta cuprinde, în partea de cash mai ales, toate elementele de interventie de tip one-off (masurile de sprijin adresate populatiei si economiei luate pentru compensarea erodării puterii de cumpărare) astfel ca, nivelul deficitului este influentat, conjunctural, de aceste masuri de sprijin. Din perspectiva evaluarilor macro dar si al corelatiilor cu alti indicatori sau influentei asupra acestora(exemplu reducerea inflatiei structurale), deficitul care conteaza este deficitul structural, iar reducerea acestuia are efectul pozitiv asupra celorlalti factori care afectează bunul mers al economiei.

Aceasta este partea ok.

Daca vrem upgrade de rating avem un lucru important de facut: reducerea deficitului de cont curent si deficitului de balanta comerciala. Evident, cu păstrarea celorlalti piloni de care am vorbit mai sus si care valideaza o abordare responsabila.

Pot sa va spun ca daca deficitul comercial si cel de cont curent ar fi fost in scadere (si nu in crestere) astazi va anuntam o crestere a ratingului de tara!

Scaderea deficitului comercial nu se face însă doar prin efort guvernamental. Este nevoie de masuri, programe si mai ales de parteneriat cu mediul economic acela care, prin investitii, sa asigure trecerea la economia de productie.

Asa numitul Productivism Economic, cel care va trebui sa fie obiectivul economic de tara al Romaniei in urmatorii 4-6 ani.

****

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: