15 octombrie, 2022

S&P a confirmat rating-ul României de „BBB-/A-3”, care o recomandă investitorilor în  titlurile sale de stat. Perspectiva este stabilă, dar agenția de evaluare pariază pe reușita autorităților române de a atrage toți banii din PNRR, ca și fondurile europene în general.

Analiştii S&P nu omit creşterea economică peste așteptări de puternică din prima jumătate a anului (5,7% în termeni anuali), în pofida războiului din Ucraina, dar se aşteaptă ca ritmul de creştere să se reducă în următoarele trimestre, până la aproximativ 4% în perioada 2023-2025.

Consumul privat, principalul motor de creștere, va fi limitat de inflaţia ridicată, care va afecta veniturile disponibile.


În plus, S&P crede că noile stimulente fiscale se vor modera, ceea ce va afecta cererea internă în anul următor.

S&P contează pe diminuarea dezechilibrelor

Deficitul de cont curent al României ar urma să treacă de 8% din PIB în acest an, cel mai ridicat nivel de după 2008, dar S&P se aşteaptă să scadă începând din 2023 pe măsură ce se va modera cererea internă.

În această scop, ar trebui ca planurile de consolidare fiscală ale Guvernului să reușească. Creşterea mare a PIB-ului nominal ar trebui să sprijine moderarea deficitelor fiscale, ceea ce va ajuta la menţinerea datoriei guvernamentale sub 50% din PIB.

„Alţi factori care sprijină rating-ul Românei sunt: continuarea accesului la finanţarea externă, în pofida condiţiilor dificile de pe piaţă, împreună cu beneficiile care decurg din calitatea de ţară membră a UE, care constituie o ancoră de politică importantă şi este un element benefic pentru cadrul instituţional”, spune S&P Global Ratings  în comunicatul său.


S&P spune că perspectiva „stabilă” asociată rating-urilor României ia în calcul riscurile economice care decurg de pe urma conflictului din Ucraina, în principal sub forma exploziei inflaţiei şi evoluţiilor economice negative în rândul principalilor parteneri comerciali ai României, precum şi nivelul ridicat al deficitului fiscal şi deficitului de cont curent, în raport cu rezervele oferite de nivelul încă modest al datoriei externe şi datoriei guvernamentale, precum şi de viitoarele transferuri de la UE.

Miza este PNRR: „Ne aşteptăm ca angajamentele asumate în cadrul Mecanismului european de revenire şi rezilienţă să continue să ancoreze angajamentul autorităţilor faţă de reformele politice şi consolidarea fiscală”, subliniază S&P Global Ratings.

„Creșterea reală negativă” a salariilor și alte detalii ale concluziilor S&P

  • Cu un consum afectat de un sprijin fiscal mai moderat, creșterea reală va fi de aproximativ 3% în 2023.
  • Inflația va fi de peste 13% în 2022 și de aproape 9% în 2023, iar creșterea salariului real va fi negativă în 2022 și stabilă în 2023.
  • Fondurile europene nerambursabile de 25-30% din PIB sunt motorul de creștere până în 2025.
  • România este una dintre cele mai autosuficiente țări din Europa în privința producției de energie. S&P supralicitează, însă, gradul de acoperire  a producției interne de gaze naturale: până la 90% din consumul anual.
  • Deficitul bugetar se va reduce sub 3% din PIB în 2025, de la 5,9% în 2022, iar datoria publică se va stabiliza sub 50% din PIB.
  • Înăsprirea politicii monetare a fost mai moderată decât în alte țări din regiune, iar internvențiile asupra cursului de schimb au ținut nivelul leul stabil în fața euro.
  • Măsurile de sprijin care includ plafonarea prețului la energie ar costa până la 3% din PIB și vor fi finanțate parțial din taxele excepționale aplicate companiilor de utilități de stat.
  • Totuși, S&P crede că Guvernul își va atinge obiectivul fiscal, având în vedere execuția bugetară din prima jumătate a anului 2022, și datorită creșterii ridicate a PIB-ului nominal care susține veniturile fiscale.
  • Accesul la finanțare pe piața externă și și tamponul valutar de aproximativ 3% din PIB oferă flexibilitate unui buget – altfel rigid.

La începutul acestei luni, şi agenţia Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria „investment-grade” (recomandat pentru investiţii).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: