23 noiembrie, 2016

anca-dragu-1Potrivit ministrului de Finanțe, Anca Dragu, Guvernul a discutat miercuri în primă lectură un proiect de modificare a legii privind combaterea evaziunii- principala noutate este că dosarele penală de evaziune se vor închide dacă prejudiciile sunt mici, de până la 50.000 lei, și sunt achitate, inclusiv penalități, până la primul termen de judecată.

O altă modificare importantă a legii privește reincriminarea ca infracțiune a nevirării impozitelor cu reținere al sursă.

Legat de prejudiciile ”mici”, precizarea făcută de ministrul Anca Dragu a fost: „Propunem această măsură pentru o eficiență a luptei cu evaziunea. Pentru sume foarte mici, de până la 50.000 lei, ANAF va trimite sesizările la parchete, procurorii vor ancheta și dacă suma și penalitățile sunt recuperate integral până la primul termen de judecată, dosarul se închide”.


Măsura se va putea aplica o singură dată într-un intreval de 5 ani, conform propunerii Finanțelor.

Ministrul a spus că a constatat din practică că peste 50% dintre dosarele de evaziune sunt pentru sume foarte mici care totalizează circa 1% din prejudiciul cumulat pentru toate dosarele.

Costurile de instrumentare ale statului sunt mai mari decât sumele pe care le recuperează.

Potrivit șefului Fiscului, Dragoș Doroș, există un stoc de circa 19.000 de sesizări penale ale ANAF care afectează atât activitatea procurorilor, cât și pe cea a firmelor.

(Citiți și: ANAF schimbă filosofia luptei cu evaziunea: lucrează la legislația pentru simplificarea investigațiilor)


În ultimii ani, inspectorii ANAF au înaintat sesizări penale în urma foarte multor controale. Motivul, spune Dragoș Doroș, este că legea îi obligă la orice suspiciune să sesizeze parchetele, indiferent de prejudiciu.

Situația a dus atât la un număr mare de plângeri, dar, pe de altă parte, și la un răspuns proporțional al contribuabililor care au acuzat abuzuri ale Fiscului și au făcut, la rândul lor, plângeri pentru abuz în serviciu ale unor inspectori.

Potrivit legii în vigoare, orice plângere penală suspendă soluționarea contestației la decizia de impunere. Astfel, dacă un contribuabil se consideră nemulțumit sau abuzat nu are căi de atac pentru că nu poate merge în instanța de contencios administrativ fără o soluție din partea ANAF. Or contestațiile stau suspendate până la o decizie în dosarul penal, situația putând dura câțiva ani.

În acest timp, bugetul nu recuperează, parchetele sunt încărcate de sesizări, iar companiile riscă falimentul pentru că le este afectată activitatea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: