vineri

19 aprilie, 2024

7 noiembrie, 2021

Ministrul Bogdan Aurescu va avea, luni, la Washington D.C., consultări politice bilaterale cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în cadrul unei vizite efectuate la invitaţia omologului american, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

Vizita marchează deschiderea oficială a celei de-a şaptea reuniuni a Dialogului Strategic România – SUA pentru implementarea Declaraţiei comune pentru Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii din 2011.

În prezent, în cadrul acestui format sunt operaţionale şase structuri sectoriale de lucru, pe tematici, cum urmează: politico-militară; evoluţii politice şi economice regionale; economie, inclusiv infrastructură, investiţii şi comerţ; energie şi mediu; cooperare în domeniul statului de drept; relaţii interumane.


Delegaţia României la sesiunea actuală a Dialogului Strategic România – SUA va fi condusă de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, iar la reuniunile sectoriale vor participa reprezentanţi şi experţi din instituţiile româneşti cu atribuţii în domeniu, din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Organizată în contextul simbolic al marcării, în 2021, a unor momente aniversare în relaţia bilaterală – zece ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI şi de la semnarea şi intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, precum şi cinci ani de la operaţionalizarea facilităţii anti-rachetă de la Deveselu, vizita va oferi importante oportunităţi pentru reconfirmarea angajamentului bilateral solid faţă de Parteneriatul Strategic şi pentru întărirea cooperării în promovarea proiectelor de interes comun pe toate dimensiunile Parteneriatului Strategic, mai spune sursa citată
.
De asemenea, vizita va prefigura marcarea, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.

Temele ce vor fi abordate, potrivit comunicatului MAE:

  • Identificarea modalităţilor concrete de dezvoltare şi aprofundare a cooperării bilaterale în domeniile politic, securitar, militar, energetic, întărirea cooperării economice, inclusiv promovarea proiectelor strategice de interconectare prioritare pentru România – Rail2Sea şi Via Carpathia, precum şi în domeniul energiei nucleare civile.
  • „Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, totodată, interesul României, ca Partener Strategic al SUA, pentru înregistrarea de progrese concrete în ceea ce priveşte accederea ţării noastre în programul Visa Waiver, ca obiectiv de mare importanţă pentru cetăţenii români”.
  • Evoluţiile recente în materie de securitate, cu accent asupra regiunii Mării Negre şi securităţii pe Flancul Estic al NATO, coordonarea în cadrul NATO, inclusiv în ceea ce priveşte negocierea Noului Concept Strategic, precum şi alte teme de interes de pe agenda transatlantică.
  • Un schimb de opinii privind situaţia relaţiilor cu Rusia, China, precum şi privind agenda regională, inclusiv evoluţiile recente din Republica Moldova.

Vizita va mai include întrevederi ale şefului diplomaţiei române cu alţi oficiali americani, precum şi cu reprezentanţi ai unor think-tank-uri americane.

Totodată, mai precizează comunicatul MAE, vizita va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea ataşamentului comun faţă de promovarea şi consolidarea relaţiei transatlantice şi rezilienţei democratice, inclusiv din postura ţării noastre de Preşedinţie-în-exerciţiu a Comunităţii Democraţiilor, până în septembrie 2022.

Nuclearelectrica a semnat acordul pentru construirea centralelor nucleare cu minireactoare

Președinții Joe Biden și Klaus Iohannis au anunțat marți, la Glasgow, construcția primei centrale nucleare cu minireactoare modulare SMR, prin parteneriatul dintre firma americană NuScale Power și Nuclaerelectrica (SNN).

Joi, la Glasgow, directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, şi preşedintele şi directorul general al NuScale Power, John Hopkins, au semnat documentele oficiale ale acordului pe baza cărora cele două companii vor coopera pentru construcţia unui astfel de reactor nuclear modular de mici dimensiuni.

Proiectul reactoarelor modulare mici (SMR), dezvoltat de compania americană NuScale, a fost certificat de Comisia de Reglementare în domeniul Nuclear din SUA în august anul trecut, dar în prezent nu există în funcțiune o astfel de centrală.

În ianuarie, Agentia SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) a acordat Nuclearelectrica (SNN) un grant în valoare de 1,27 milioane de dolari, pentru ca aceasta din urmă să evalueze unde ar putea amplasa reactoarele de capacitate mică, de tip SMR, pe care le-ar putea cumpăra de la firma americană NuScale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: