18 decembrie, 2019

Reactorul 2 de la Cernavodă înaintea punerii în funcţiune

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri va vota împotriva acordării de dividende suplimentare din partea Nuclearelectrica, pentru a păstra opţiunea ca producătorul de energie să realizeze un nou reactor nuclear la Cernavodă din surse proprii, a declarat ministrul Virgil Popescu, într-un interviu pentru Agerpres.

„Vă spun sincer că noi, ca acţionari majoritari la Nuclearelectrica, vom vota (joi în AGA, n.r.) împotriva acordării acestor dividende suplimentare la Nuclearelectrica”, a precizat Virgil Popescu.

Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la Nuclearelectrica (SNN), a solicitat acordarea de dividende suplimentare în valoare de 512 de milioane de lei.


Ministrul Economiei și Energiei consideră că există în continuare posibilitatea ca Nuclearelectrica (SNN) să realizeze un reactor nou din surse proprii, în cazul în care negocierile cu chinezii de la CGN nu se vor finaliza.

„Sunt mai multe scenarii. Unul dintre ele este să construim un reactor cu banii Nuclearelectrica, să-l construiască singur. În acest sens, am căzut de acord cu Ministerul Finanţelor şi banii pe dividendele suplimentare de la Nuclearelectrica vor rămâne la Nuclearelectrica, nu vor fi luate. Tocmai pentru a avea această opţiune, de a putea construi un reactor singuri, mai departe, în cazul în care negocierile cu alte companii, alte entităţi, nu se vor finaliza aşa cum doreşte Nuclearelectrica”, a mai spus ministrul.

În luna mai, Nuclearelectrica (SNN), China General Nuclear Power Corporation (CGN) şi filiala acesteia, CGN Central and Eastern Europe Investment, au semnat Acordul Investitorilor în formă preliminară privind continuarea Proiectului „Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă”.

(Citiţi şi: „Nuclearelectrica și partenerii chinezi au semnat acordul pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă”)

Virgil Popescu a confirmat că în strategia energetică a României se menţine intenţia de a realiza reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.


„Da, îmi doresc să facem reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, pentru că sunt prinse şi în strategie, chiar dacă nu este aprobată, dar, din punctul meu de vedere, ele trebuie făcute, ţinând cont de tendinţa UE de energie curată, iar energia nucleară este în continuare considerată o energie curată”, a precizat oficialul guvernamental.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: