vineri

19 aprilie, 2024

1 mai, 2020

Industria turismului va beneficia de un program de granturi pentru sectorul hotelurilor şi restaurantelor (HORECA).

Programul va  avea o componentă  de reducere a costurilor cu energia electrică şi o componentă de  capitalul de lucru care să acopere cheltuielile legate de distanțarea  socială, potrivit declarațiilor de vineri ale ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu (foto).


Ministrul Economiei, considerându-se optimist, speră că în lunile iulie şi august se va putea face turism pe litoral, dar şi în general în România.

„Pentru hoteluri gândim un program de sprijin pentru a le ajuta să-și reducă cheltuielile cu anumite utilităţi (…), să le reducem costurile cu energia electrică, să le finanţăm prin granturi 100% o producţie de curent electric (cu echipamente) fotovoltaice de 27 kW”, a declarat Vrigil Popescu, citat de Agerpres.

Reducerea costurilor ar putea fi de 50 – 100% potrivit estimărilor ministrului Economiei.

De asemeni, Virgil Popescu a promis un pachet de finanțare care să acopere cheltuielile suplimentare aferente rigorilor de distanțare socială  ce vor fi impuse hotelirerilor și proprietarilor de restaurante, cafenele şi baruri.


„O să facem un pachet de finanţare în aşa fel încât să-i ajutăm, să nu fie pe cheltuiala lor aceste costuri. Tot un grant care să fie dedicat pentru industria ospitalităţii”, a promis Virgil Popescu.

Granturi pentru fotovoltaice

„Va fi un pachet pentru reducerea costurilor hotelierilor, de ce nu şi a restaurantelor, care au posibilitatea să-şi instaleze acele capacităţi de producţie fotovoltaice pentru energie electrică, şi un pachet pentru capitalul de lucru – granturi vorbim aici – în aşa fel încât să poată să-şi finanţeze din acele granturi cheltuielile necesare pentru aranjarea spaţiilor în vederea primirii turiştilor”, a spus ministrul Economiei și Energiei.

În acest scop va trebui depus un proiect, dar oficialul a dat asigurări că nu vor fi necesare aprobări speciale, ci totul se va produce rapid.

Instalarea acestei capacităţi de energie electrică de 27 de kW este în lege vizavi de un consumator care poate să o producă fără să necesite aprobări speciale, deci să fie ceva foarte flexibil şi să se poată instala foarte rapid. Va necesita un ghid, o aplicaţie, un proiect care trebuie depus de hotelieri şi o aprobare foarte rapidă, în mod special pentru hoteluri, şi mă aştept ca principalii beneficiari, cei mai rapizi, să fie hotelurile de pe litoral. Îmi doresc să beneficieze anul acesta. Noi lucrăm la ghid în momentul de faţă. Am vorbit cu ANRE (Autoritatea de Reglementare în Energie) să facă şi procedurile generale (…) şi probabil într-o săptămână – două să avem şi procedurile aprobate de ANRE. Noi suntem pregătiţi”, a dat asigurări Virgil Popescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: