Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, lansează public ideea Bacalaureatului diferențiat, cu 4 tipuri de examen în funcție de profilul liceului urmat.
Cele 4 tipuri de examen, au fost prezentate vineri de către ministrul Ecaterina Andronescu în cadrul unei dezbateri de specialitate. Acestea ar fi:
Bac T (tehnologic), Bac A1 (pentru absolvenții programelor de studii liceale de științe), Bac A2 (pentru absolvenții programelor de studii liceale socio-umaniste) și Bac V (pentru absolvenții programelor de studii liceale vocaționale).
Accesul la forme superioare de învățământ este posibil în funcție de tipul de examen absolvit:
- Pentru absolvenții de Bac A1, studii universitare în Științe sau Științe aplicate. Examenul ar consta în probe la limba română, limbă străină, matematică, fizică/chimie/biologie și o probă de creativitate/ aptitudini.
- Pentru absolvenții de Bac A2, studii universitare Socio-Umaniste. Examenul ar consta în probe la limba română, limbă străină, istorie, filosofie/logică/sociologie și o probă de creativitate/ aptitudini
- Pentru absolvenții de Bac V, studii universitare vocaționale. Examenul ar consta în probe la limba română, limbă străină, o probă specifică și o probă de creativitate.
Absolvenții de Bac T ar avea doar posibilitatea de a urma forme de pregătire profesională continuă. Examenul ar consta în probe la limba română, limbă străină și științe.
Elevii care urmează programe de formare profesională ar putea opta pentru studii profesionale Nivel 3 (3 ani) sau pentru studii liceale Nivel 4 (patru ani), singura variantă care asigură acces la studii postliceale.
Toate aceste informații au fost conținute de o prezentare expusă pe parcursul prezentării susținute de Ecaterina Andronescu.