Heiko Maas (foto), ministrul german de Externe, a declarat miercuri că UE ar trebui să taie finanţarea şi să impună sancţiuni în cazul statelor membre ce încalcă principii europene fundamentale, precum existenţa unui sistem de justiţie independent. Statele enumerate la acest capitol de către oficialul gemran au fost România, Ungaria şi Polonia.
Toate trei au primit de la UE fonduri ce depășesc mult contribuția lor la bugetul uniunii, astfel încât stoparea finanţării pentru încălcarea principiilor fundamentale ar putea oferi o pârghie în astfel de cazuri.
”Există principii fundamentale pe care toţi trebuie să le respecte”, a declarat Heiko Maas, citat de The New York Times.
În cazul ţărilor care le încalcă aceste principii ”va trebui să investigăm dacă acest lucru ar trebui să aibă consecinţe financiare”, a declarat ministrul german. ”Tăierea banilor e singura limbă înțeleasă acolo”, a mai spus Maas despre țările care adoptă legi ce restricționează libertatea presei.
Măsuri politice, deocamdată
Toate cele trei state din Europa Centrală și de Est au provocat mari îngrijorări Bruxelles-ului din cauza unor inițiative legislative din ultimii ani.
Împotriva Poloniei a fost declanșată așa-numita soluție nucleară – activarea art.7 din tratatul UE, care ar putea duce la pierderea dreptului de vot al Varșoviei în Consiliul European.
În cazul Ungariei, conducerea PPE a decis, miercuri seara,să suspende pe o perioadă nedeterminată drepturile pe care FIDESZ, partidul de guvernământ, le are în interiorul familiei politice europene. Astfel, FIDESZ pierde dreptul de a vota în cadrul reuniunilor partidului și dreptul de a nominaliza candidați la posturi.
Soluții asemănătoare celei luate pentru maghiari se discută și în cazul PSD și ALDE, care sunt amenințate cu excludereadin grupurile europarlamentare din care fac parte. După concesia făcută de PPE pentru FIDESZ, social-democrații români se tem că urmează suspendarea lor în grupul social-democraților europeni.
Premierul Dăncilă: Ar fi o greșeală dacă social-democrații vor proceda cu PSD la fel cum au făcut popularii cu FIDESZ
Ar fi o greșeală dacă socialiștii europeni ar sancționa PSD după modelul adoptat de PPE în cazul FIDESZ a declarat joi premierul Viorica Dăncilă, după întâlnirea pe care a avut-o la Bruxelles cu socialiștii europeni, sugerând că motivul unei asemenea sancțiuni nu are legătură cu modul în care coaliția de guvernământ a modificat legislația din domeniul Justiției:
„Ar fi greșeala nu numai a social-democraților, dar și a popularilor europeni. Dacă noi încercăm să dăm, să căutăm monedă de schimb pentru ceea ce s-a întâmplat cu Ungaria, și această monedă de schimb ar fi România, cred că ar fi o abordare total greșită. Cred că principalul pericol este ca această reciprocitate legată de unele țări să-și facă loc în Parlamentul European pentru că nu ar câștiga nici unii, nici alții. Cei care care ar câștiga ar fi forțele extremiste”.
UE discută un mecanism prin care fondurile europene să fie legate de respectarea statului de drept
Parlamentul European a adoptat în ianuarie raportul privind Protecţia bugetului UE în cazul unor deficienţe generalizate în ceea ce priveşte statul de drept.
Raportul permite ca atunci când Comisia Europeana va consideră că „deficienţele generalizate în ceea ce priveşte statul de drept” într-o ţară a UE ameninţă gestionarea fondurilor UE, să poată fi aplicate măsuri punitive, de la reducerea pre-finanţării până la suspendarea plăţilor UE. Orice decizie va trebui să fie adoptată şi de Parlament şi miniştrii UE.
Comisia discută în această perioadă un mecanism de legare a finanțării europene de respectarea criteriilor statului de drept, mecanism ce ar trebui să însoșească bugetul pentru 2021 – 2027.