marți

26 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 ianuarie, 2014

Un nou sondaj, realizat la începutul acestei luni, arată că 52% din britanicii de peste 18 ani ar vota ieșirea din UE dacă s-ar organiza acum un referendum pe acest subiect. Între timp, ministrul britanic pentru afaceri, Vince Cable (foto), i-a asigurat pe investitorii străini că riscul retragerii din Uniune nu depășește 5%.

Procentul de 52% din britanici care ar vota ieșirea din Uniunea Europeană este în ușoară creștere față de cel înregistrat la sondajul din noiembrie, când 50% din populație afirma acest lucru.

Noul curent de opinie, stimulat de Partidul Conservator al premeirului David Cameron i-a îngrijorat pe oamenii de afaceri și mai mulți investitori străini puternici, precum Siemens, și-au anunțat deja decizia de a părăsi Marea Britanie dacă aceasta optează pentru un viitor în afara Uniunii.


Ministrul Afacerilor, Vince Cable, a recunoscut pentru Observer că încercat să-i asigure pe investitorii străini că riscul ieșirii din Uniune este ”foarte, foarte scăzut”, de numai 5%.

Vince Cable a dezvăluit, printre altele, îngrijorarea neașteptată a japonezilor, în această privință: ”Am fost surprins să văd companiile și guvernul japonez, care de obicei sunt foarte reticenți și nu ies pe baricade, declarând deschis <<uite, noi vrem certitudine>>”, a explicat ministrul.

Mari companii, precum Ford, Siemens și Nissan au anunțat public hotărârea de a părăsi Marea Britanie, dacă această țară se retrage din Uniunea Europeană.

La rândul lor, oamenii de afaceri britanici au avertizat guvernul că o decizie de părăsire a comunității europene ar aduce mari pierderi, 8 din 10 firme fiind împotriva unei astfel de măsuri, potrivit unui sondaj realizat în septembrie.


Curentul anti-UE crește însă pe măsură ce se apropie alegerile naționale din 2015, iar UKIP (UK Independence Party, Partidul pentru Independenţă din Marea Britanie), cel mai vehement împotriva Uniunii, urcă în sondaje.

Premeirul David Cameron a anunțat deja că va participa la alegerile din 2015 cu o platformă ce conține și organizarea referendumului pe tema retragerii din UE.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: