miercuri

24 aprilie, 2024

21 august, 2018

În cadrul anchetei interne a Ministerului de Interne au fost identificați 10 jandarmi care ar fi responsabili pentru agresarea a șase persoane participante la Protestul Diasporei, a declarat marți Carmen Dan, la audierile desfășurate în Comisia de apărare din Camera Deputaţilor.

Duminică, în prima declarație făcută de ministrul Carmen Dan după reprimarea mitingului de protest de pe 10 august, ea susținea că există cinci cazuri de agresiune.

Ministrul Dan a fost prezentă la audieri alături de alți câțiva responsabili ai intervenției de pe 10 august:

  • Raed Arafat – secretar de stat în MAI și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență
  • maiorul Laurenţiu Cazan – coordonatorul acțiunilor jandarmilor
  • Sebastian Cucoş – fostul inspector șef al Jandarmeriei.

Prefectul Capitalei, Speranța Clișeru, care a semnat ordinul de intervenție al jandarmilor nu a fost prezentă la aceste audieri.

„Structurile de specialitate au identificat șase cazuri în care 10 jandarmi din dispozitivul de ordine publică au fost semnalați ca posibili autori ai unor fapte de natură penală. Aceste constatări ale celor care derulează această anchetă internă vor face obiectul sesizărilor din partea Jandarmeriei către Parchetul Militar”, a declarat marți ministrul de Interne.

Procurorii au înregistrat până luni, inclusiv, 351 de plângeri împotriva jandarmilor care au intervenit la demonstrația respectivă, 60 dintre sesizări fiind depuse numai luni.

Presa a participat la audieri doar în timpul întrebărilor – în sală au rămas pentru răspunsurile oficialilor doar deputații care au certificat ORNISS, adică acces la documente clasificate. Raportul MAI privind acțiunile din 10 august este accesibil doar parlamentarilor cu un astfel de certificat.

Raed Arafat, despre starea răniților și efectele gazelor lacrimogene asupra protestatarilor


Ilie Gâzea (68 de ani), participant la protest, a murit pe 19 august, în Spitalul Județean de Urgență Alexandria, în urma unui stop cardio-respirator. El era în evidență pentru mai multe afecțiuni cardiace și digestive, iar moartea sa a declanșat mai multe polemici privind efectul gazelor lacrimogene și iritante asupra stării sale de sănătate.

Filmări și fotografii de la protest l-au arătat pe Ilie Gâzea dus la una dintre ambulanțele SMURD aflate în Piața Victoriei.

Raed Arafat susține că nu există nicio legătură între decesul teleormăneanului și gaze: „Acel om s-a prezentat cu sângerare la nivelul nasului. Tensiunea era mărită (…) Substanţele iritante lacrimogene nu sunt fără efecte, însă corelarea între acestea şi starea pacientului, eu nu o găsesc. Se va vedea la autopsie. Dacă se găseşte o corelare o să spună cei de la medicină legală. Faptul că a avut vărsături la 4 zile, problemă netrecută când a venit la noi în seara acea pentru intervenţie. Situaţia nu are corelare cu ce s-a întâmplat în 10 august”, a declarat marţi Raed Arafat, în cadrul audierii.

Jandarmeria a oferit presei, luni, o demonstrație, pentru a arăta că efectele gazelor dispersate în Piața Victoriei nu sunt foarte periculoase. Demonstrația practică s-a desfășurat însă în condiții total diferite de cele existente pe 10 august în fața Guvernului – când s-au folosit foarte multe gaze, într-un spațiu unde se aflau aproximativ 100.000 de persoane și unde nu bătea vântul.

După evacuarea Pieței Victoriei, Carmen Dan i-a chemat în biroul său pe coordonatorii operațiunii – „Să împărtășim propriile trăiri”

Ministrul de Interne a confirmat că a stat în biroul său până la sfârșitul acțiunii jandarmilor de evacuare a Pieței Victorii și că a discutat cu coordonatorii acestei operațiuni, la final:

„În data de 10 august, în jurul orei 12.00. am fost prezentă la minister pentru că aşa mi s-a părut normal şi aşa cred că trebuie să facă orice manager responsabil într-o situaţie în care structurile ministerului erau implicate într-un eveniment de o asemenea amploare.

Iniţial, am luat informaţiile de la televizor. Bineînţeles că aveam informaţii despre modul în care ne-am organizat, despre planificarea misiunii, însă am anticipat că va fi un eveniment de o amploare mare. Am analizat tot ce s-a vehiculat în media până la momentul în care am luat decizia şi, aşa cum am spus, mi-am întrerupt concediul de odihnă şi am fost prezentă în minister începând cu după-amiaza zilei. Am stat în biroul meu. Tot ce am solicitat – şi colegii mei ştiu asta – a fost să fiu informată.

Este firesc ca ministrul să primească informaţii despre tot ce se întâmplă şi am plecat din minister în jurul orei 3.00, când colegii mei finalizaseră misiunea şi când mi-am dorit să vină în biroul ministrului şi să împărtăşim propriile lor trăiri„.

Întrebată dacă a știu că prefectul semnase ordinul de evacuare a Pieței Victoria, Carmen Dan a spus: „Am primit informația pe fluxul informațional pe care vi l-am precizat, conform prevederilor legale, după ce s-a semnat ordinul de restabilire”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: