duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 decembrie, 2011

Statele G20 ar putea fi nevoite să ofere Europei „un oarecare ajutor” pentru a evita prăbuşirea zonei euro din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare, care s-ar putea transforma într-o criză severă, a declarat ministrul canadian de Finanţe, Jim Flaherty, citat de Reuters, preluată de Mediafax.

Flaherty nu a oferit detalii în intervenţia televizată la Canadian Broadcasting Corp, dar a criticat liderii zonei euro pentru că „nu fac destul” în privinţa soluţionării crizei, care este pe cale să devină „una foarte serioasă”.

El a adăugat că ţările cu economii mari din zona euro ar trebui să-şi recapitalizeze băncile din bani publici.


„Asta nu exclude întreaga lume şi ţările G20, şi mă adresez colegilor mei din G20. Lumea a început să-şi dea seama că, în final, trebuie să oferim ajutor, într-un fel sau altul, să nu ne facem că nu vedem, pentru că repercusiunile prăbuşirii zonei euro ar fi globale”, a afirmat Flaherty.

El a arătat că Europa ar trebui să asigure cea mai mare parte din resursele unui plan global de combatere a crizei datoriilor de stat din zona euro.

Ministrul canadian consideră că planul liderilor europeni de a contribui cu 200 miliarde euro la resursele Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a ajuta statele de la „periferia” zonei euro „nu înseamnă prea mult”, deoarece ar fi nevoie de cel puţin 1.000 miliarde euro.

Canada şi-a temperat opoziţia faţă de o contribuţie suplimentară la FMI pentru a salva zona euro.


„Dacă în final toate statele G20 vor oferi resurse suplimentare FMI, pentru a permite Fondului să se implice în rezolvarea crizei din zona euro, atunci cred că sprijinul ar fi generalizat, sincer din cauza fricii de o criză economică globală” , a spus Flaherty.

Canada a respins până acum ideea contribuirii la un fond de salvare a zonei euro, considerând că Europa dispune de suficiente resurse proprii pentru a combate criza, iar FMI este în primul rând răspunzător de ajutorarea ţărilor sărace.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: