Aproximativ 52 de angajați ai Ministerului Administrației și Internelor care dețin arme letale au probleme de natură psihologică, a declarat ministrul Gabriel Berca într-un interviu difizat duminică de Pro TV.
”Avem vreo 52 de cazuri cu semne de intrebare. In momentul in care vom avea toate aceste date, vom vedea cati astfel de oameni, potentiali infractori sau potentiali oameni care pot sa le creeze probleme cetatenilor, avem si vom vedea ce vom face. Avem deocamdata 52 de oameni, nu care au un comportament deviant, ci care au avut probleme de natura psihologica si care in acest moment sunt in analiza Directiei medicale, si pentru care vom lua masurile de urgenta”, a spus ministrul Berca.
Intrebat daca celor 52 de persoane le-au fost retrase armele, Berca a raspuns: „Dupa stiinta mea si dispozitiile mele, nu mai au arme. Eu sper ca acest lucru chiar sa se intample, si verificarile sunt permanente”.
Berca a făcut aceste declarații în contextul dublului asasinat comis de un angajat al MAI, pe 5 martie, la un coafor din București.
”Aceste evenimente tragice arunca o anatema pe tot corpul politienesc. Nu este in regula lucrul acesta. Sunt oameni care in fiecare zi, in strada, isi fac datoria si ei sunt multi. Or, din acest punct de vedere, cred ca eu, ca ministru, trebuie sa dau un semnal foarte serios de sprijin catre cei care merita, adica spre cei care isi fac datoria. Mai departe masurile vor fi dure pentru cei care, din interiorul sistemului, aduc atingere ministerului”, a comentat Berca, duminică referitor la acest caz.
Alte declarații ale ministrului de Interne:
- Polițiștii corupți. ”Niciun salariu nu este suficient pentru politistii obisnuiti sa fure, pentru ca ei sunt supusi tentatiei, iar acestia trebuie dati afara din sistem. (…) Trebuie sa-i dam afara din sistem pe acesti oameni. In rest, sunt convins ca trebuie sa fie un salariu mult mai mare decat este acum. (…) Avem nevoie de cresteri de salarii. Incercam si ne-am asumat revenirea salariilor dupa 1 iunie, si mai departe sa vedem”.
- MAI e pregătit pentru eventuala comasare a referendumului pentru revizuirea Constituției cu alegerile parlamentare. ”Suntem pregatiti si pentru referendum, daca se va decide. Deja avem sumele de la buget, nu este o problema organizarea simultana. (…) Cred ca dupa 22 de ani suntem capabili sa organizam alegeri corecte in Romania. Problema nu este ce se intampla in ziua alegerilor, ci ce se intampla inainte de ziua alegerilor, daca se da mita electorala”.