sâmbătă

18 mai, 2024

31 martie, 2023

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi cu secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin, în cadrul vizitei oficiale pe care o face în SUA. Potrivit unui comunicat MApN, oficialul român a vorbit despre nevoia unei strategii de securitate la Marea Neagră, care să fie coordonată de Statele Unite ale Americii.

O asemenea strategie de securitate ar fi trebuit să fie concepută și aplicată, în cooperare cu NATO, de statele riverane Mării Negre membre ale Alianței – Turcia, România și Bulgaria, dar incapacitatea de coordonare și de conlucrare a celor trei a făcut imposibil acest lucru.

(Citește și: ”Marea Neagră, o problemă pentru Statele Unite și pentru NATO – analiză NBC News”)

Foarte probabil, incidentul de la începutul lunii martie în care un avion rusesc a doborât o dronă americană în apele internaționale ale Mării Negre, a arătat SUA urgența cu care trebuie să rezolve această chestiune.


Lipsa unei asemenea strategii împiedică inclusiv NATO să poată fi capabilă să descurajeze prezența rusă la Marea Neagră.

Declarațiile oficiale ale ministrului Angel Tîlvar

„Credem că este nevoie urgentă de o strategie cuprinzătoare, multi-domeniu, pentru Marea Neagră, sub coordonarea SUA, care să implice actori-cheie din regiune. Acest lucru va crea o politică mai solidă, construită în jurul prezenţei consecvente şi persistente a SUA şi a NATO şi a unui leadership activ al SUA în regiune.

Prezenţa robustă a forţelor SUA în România, suplimentată anul trecut cu Brigada 2 Infanterie, sub comanda Diviziei 101 Aeropurtate, este o altă dovadă de solidaritate a ceea ce înseamnă angajamentul Statelor Unite pentru securitatea la Marea Neagră”, a afirmat ministrul român, potrivit comunicatului MApN.

Tot din comunicat reiese că agenda de discuţii a celor doi oficiali s-a axat pe subiecte legate de evoluţiile situaţiei regionale de securitate în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina, cu accent pe modalităţi concrete de consolidare a cooperării militare bilaterale, aprofundarea cooperării la Marea Neagră, continuarea prezenţei forţelor armate ale SUA în România şi în regiunea Mării Negre, respectiv contribuţia la postura aliată de descurajare şi apărare pe flancul estic.


Ministrul român a adăugat că „România este astăzi un aliat solid, de încredere, un stat care demonstrează ambiţie, voinţă politică, precum şi capacitatea de a contribui concret şi credibil la implementarea priorităţilor comune, de viitor, inclusiv prin asumarea fermă a rolului de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre”.

România cere insistent implementarea deciziilor adoptate la summit-ul NATO de la Madrid

Ministrul Angel Tîlvăr a mai precizat că, „alături de consolidarea profilului României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene, aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA reprezintă o componentă importantă a politicii externe şi de securitate a ţării noastre”.

În perspectiva Summit-ului NATO de la Vilnius, din iulie 2023, oficialul român a menţionat necesitatea implementării deciziilor adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Madrid, de anul trecut, adoptarea unor decizii consistente privind securitatea la Marea Neagră, precum şi identificarea unor măsuri concrete pentru sprijinul Ucrainei şi partenerilor din regiune, precum Republicii Moldova.

Vizita oficialului român marchează, oficial, celebrarea a 30 de ani de la semnarea parteneriatului dintre Forţele Armate Române şi Garda Naţională a Statului Alabama.

Black Sea Security Act – Legislativul american va discuta creșterea prezenței SUA la Marea Neagră

Un grup bipartizan de senatori a depus un proiect de lege în Congres privind sporirea securității în regiunea Mării Negre începând cu anul acesta în contextul agresiunii rusești împotriva Ucrainei.

Intitulat Black Sea Security Act 2023, proiectul afirmă că „este în interesul Statelor Unite să susțină eforturile de a preveni răspândirea unor conflicte armate suplimentare în Europa prin recunoașterea Mării Negre drept o arenă a agresiunii rusești”.

Statele Unite ar trebui să continue să depună eforturi alături de aliații din NATO pentru a dezvolta o strategie pe termen lung pentru sporirea prezenței alianței pe flancul său de est și consolidarea rezilienței aliaților și partenerilor din regiune, spun senatorii.

Textul legislativ afirmă de asemenea că SUA ar trebui să lucreze și cu Uniunea Europeană pentru a coordona o strategie de susținere a inițiativelor democratice și prosperității economice în regiune.

Documentul prevede redactarea unei strategii de a spori coordonarea agențiilor americane cu privire la situația din regiune, dar și o strategie „pentru a spori asistența de securitate către statele din Marea Neagră, cu accentul pe Ucraina, România, Bulgaria, Moldova și Georgia”.

Senatorii americani propun prioritizarea strângerii de informații, a supravegherii și sistemelor de recunoaștere pentru a monitoriza operațiunile Rusiei în regiunea Mării Negre, precum și efectuarea unei analize privind oportunitatea înființării aici a unui centru de comandament care să fie responsabil de coordonarea tuturor activităților militare ale țărilor NATO și partenere.

SUA pregăteau o strategie de lucru cu Aliații din regiunea Mării Negre

Congresul SUA a adoptat, în decembrie 2022, Legea Omnibus, care cerea administraţiei americane între altele o strategie de lucru cu Aliaţii privind regiunea Mării Negre.

(Citește și: ”Premieră: SUA vor avea o strategie de lucru cu Aliaţii la Marea Neagră”)

Legislativul american a decis la acel moment ca, în termen de 6 luni de la promulgarea legii, secretarul de stat al SUA, împreună cu şefii altor agenţii federale relevante, să prezinte Congresului ”o strategie de lucru cu aliaţii NATO din regiunea Mării Negre, pentru aprofundarea relaţiilor economice, consolidarea asistenţei economice şi de securitate pentru statele din regiune, inclusiv prin sprijinirea eforturilor pentru creşterea rezilienţei democratice”..

Marea Neagră, aproape un ”lac rusesc”

După anexarea Peninsulei Crimeea și până în 2021, SUA au ajutat aliaţii să echilibreze prezenţa rusă în Marea Neagră şi au organizat o serie de exerciţii comune. Administraţia Biden a retras însă navele americane din zonă în momentul în care au avut dovezi că ruşii se pregăteau să invadeze Ucraina.

În baza Convenției de la Montreux, Turcia împiedică acum navele de război să intre în mare prin strâmtoarea Bosfor, pe care o controlează şi pe care o poate închide în timp de război.

Din acest motiv, SUA nu au avut niciun mijloc de a recupera, de exemplu, drona căzută în Marea Neagră după ce un avion de vânătoare rusesc s-a ciocnit cu ea.

Singurul aliat NATO din regiune care are o flotă suficient de robustă să se fi putut apropia de locul prăbuşirii este Turcia, dar acest membru NATO a încercat să rămână relativ prietenos cu Moscova în războiul cu Ucraina.

Vladimir Putin a făcut din extinderea prezenţei Moscovei în Marea Neagră o prioritate, anexând Peninsula Crimeea – baza istorică a Flotei ruse a Mării Negre şi o piatră de temelie a capacităţii Kremlinului de a-şi proiecta puterea în întreaga regiune.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: