Creşterea costului forţei de muncă, triplă față de creșterea economică și în contradicție cu scăderea productivității muncii

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul III 2019 cu 13,18% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
04.12.2019
Și o veste bună: „Inflaţia industrială” a scăzut puternic

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu peste patru puncte procentuale pe parcursul ultimelor 12 luni, de la 6,38% în octombrie 2018 la doar… Mai mult›
03.12.2019
Proiectul finlandez: Compromis european pentru Bugetul multianual UE. Cine pierde, cine câștigă – punctele sensibile

Președinția finlandeză a Consiliului UE a finalizat, după lungi negocieri cu statele membre, propunerea unui acord pe marginea următorului Cadru Financiar Multianual al Uniunii. Documentul… Mai mult›
03.12.2019
Cum conduci și dezvolți un oraș ca Oradea: Interviu Ilie Bolojan. ”Asumă-ți măsurile de dezvoltare, nu pe cele populare”

Doar 2-3 idei din amplul interviu cu Ilie Bolojan, primarul minicipiului Oradea – un oraș în care, dacă ajungi, ai impresia că ești, deja în… Mai mult›
03.12.2019

Ministrul Ana Birchall cere control pentru a afla cum s-a rătăcit o demisie, timp de 4 luni, în Ministerul Justiției
de Vladimir Ionescu , 23.7.2019
Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat marți dimineață că a cerut Corpului de Control o verificare de urgență în cazul demisiei procurorului Marius Iacob, fost adjunct la DNA. Acesta a demisionat în luna martie, din cauza unei abateri disciplinare, dar documentul de eliberare din funcţie nu a ajuns decât vineri la președintele Klaus Iohannis, pentru semnarea decretului de eliberare din funcție.
Ana Birchall a declarat, marți dimineață, că a descoperit acest “incident foarte grav şi de netolerat” vineri și tot atunci i-a trimis președintelui Iohannis solicitarea de revocare a lui Marius Iacob din funcția de procuror-șef adjunct al DNA.
“Îmi cer scuze opiniei publice pentru ce s-a întâmplat. Factual, vă spun eu ce s-a întâmplat. (…) După cum știți, am preluat la sfârşit de aprilie mandatul de interimar. Lucrarea aceasta era din 20 martie, la preluarea mandatului interimar apărea ca lucrare scăzută, deci rezolvată, și în mometul în care am descoperit acest incident foarte grav şi de netolerat am trimis – e adevărat, tardiv- cererea de revocare preşedintelui Iohannis şi am dispus intern o verificare a Corpului de Control”, a afirmat ministrul Justiției.
Sancțiunea și demisia lui Marius Iacob
Marţi, 23 iunie, expiră mandatul lui Marius Iacob în funcţia de procuror-şef adjunct DNA, funcţie pe care acesta nu mai trebuia să o ocupe din luna martie, de când a fost sancţionat disciplinar.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a răsturnat pe 18 martie decizia Secţiei pentru procurori a CSM în cazul acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Marius Iacob.
El era acuzat de IJ că a delegat un procuror şef serviciu, respectiv pe Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA într-un proces care avea ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA.
Atât Marius Iacob, cât şi Simona Ricu au fost sacţionaţi de CSM cu “avertisment”.
Marius Iacob trebuia să rămână fără funcţia de conducere, în temeiul art. 54 din Legea 303/2004: “4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2), care se aplică în mod corespunzător.” Unul dintre motivele prevăzute de art. 51 alin. (2) este: “c) în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare.”
În pofida blocajului de la Ministerul Justiţiei, Secţia pentru procurori a CSM nu a cerut explicaţii, ci a decis, pe 25 iunie, să-l menţină pe Marius Iacob la DNA, până la finalul mandatului de conducere. Mai mult, nici Marius Iacob nu a efectuat alte demersuri pentru lămurirea situaţiei sale.