miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 iulie, 2019

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat marți dimineață că a cerut Corpului de Control o verificare de urgență în cazul demisiei procurorului Marius Iacob, fost adjunct la DNA. Acesta a demisionat în luna martie, din cauza unei abateri disciplinare, dar documentul de eliberare din funcţie nu a ajuns decât vineri la președintele Klaus Iohannis, pentru semnarea decretului de eliberare din funcție.

Ana Birchall a declarat, marți dimineață, că a descoperit acest „incident foarte grav şi de netolerat” vineri și tot atunci i-a trimis președintelui Iohannis solicitarea de revocare a lui Marius Iacob din funcția de procuror-șef adjunct al DNA.

„Îmi cer scuze opiniei publice pentru ce s-a întâmplat. Factual, vă spun eu ce s-a întâmplat. (…) După cum știți, am preluat la sfârşit de aprilie mandatul de interimar. Lucrarea aceasta era din 20 martie, la preluarea mandatului interimar apărea ca lucrare scăzută, deci rezolvată, și în mometul în care am descoperit acest incident foarte grav şi de netolerat am trimis – e adevărat, tardiv- cererea de revocare preşedintelui Iohannis şi am dispus intern o verificare a Corpului de Control”, a afirmat ministrul Justiției.

Sancțiunea și demisia lui Marius Iacob


Marţi, 23 iunie, expiră mandatul lui Marius Iacob în funcţia de procuror-şef adjunct DNA, funcţie pe care acesta nu mai trebuia să o ocupe din luna martie, de când a fost sancţionat disciplinar.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a răsturnat pe 18 martie decizia Secţiei pentru procurori a CSM în cazul acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Marius Iacob.

El era acuzat de IJ că a delegat un procuror şef serviciu, respectiv pe Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA într-un proces care avea ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA.

Atât Marius Iacob, cât şi Simona Ricu au fost sacţionaţi de CSM cu „avertisment”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Marius Iacob trebuia să rămână fără funcţia de conducere, în temeiul art. 54 din Legea 303/2004: „4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2), care se aplică în mod corespunzător.” Unul dintre motivele prevăzute de art. 51 alin. (2) este: „c) în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare.”

În pofida blocajului de la Ministerul Justiţiei, Secţia pentru procurori a CSM nu a cerut explicaţii, ci a decis, pe 25 iunie, să-l menţină pe Marius Iacob la DNA, până la finalul mandatului de conducere. Mai mult, nici Marius Iacob nu a efectuat alte demersuri pentru lămurirea situaţiei sale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: