vineri

26 aprilie, 2024

13 iulie, 2022

Se derulează procedura de stabilire a culturilor agricole afectate de secetă și „nu suntem departe” de a declara starea de calamitate, a declarat Petre Daea (foto), ministrul Agriculturii, după ce Alianţa pentru Agricultură a solicitat declararea stării de calamitate în localităţile cu suprafaţa cultivată afectată peste 50%.

„Inginerul Daea constată, eu nu declar. (…) Sunt situaţii când acele culturi sunt afectate într-un procent mai mare (de 50%) şi sunt situaţii, astea ne interesează acum, când culturile sunt distruse pur şi simplu”, a spus ministrul Agriculturii, citat de News.ro.

Petre Daea a adăugat că au fost initiate  demersurile pentru ca fermierii să poată schimba destinația terenurilor afectate de secetă.


„Am dat liber să decidă fermierul şi să păstreze o suprafaţă de 5 la sută din tarlaua respectivă, ca să fie probă martor pentru executarea proceselor verbale de constatare a calamităţi şi pentru a nu fi penalizaţi de către APIA să-şi piardă subvenţia. Este primul pas concret pe care l-am putut face şi pe care l-au cerut fermierii”, a spus ministrul Agriculturii.

Astfel, fermierii vor avea „suprafeţe libere pentru executarea lucrărilor de toamnă pentru anul agricol următor şi evident să folosească în scopul producţiei pe care o consideră necesară acea cantitate de masă verde care se recuperează ca urmare a recoltării timpurii şi să nu mai aştepte Comisiile de Evaluare, care aveau termen de depunere a documentaţiei până la 30 noiembrie. Evident că până atunci plantele puteau să dispară”, a adăugat Petre Daea, citat de Agerpres.

Seceta este „puternică și extremă” în aproape toată Moldova, răsăritul Munteniei, Dobrogea și în Banat și Crișana. Mai mult de trei sferturi din suprafața României este în secetă. Sunt puține zonele care pot spera la o „aprovizionare satisfăcătoare” cu apă, altfel seceta nu este deja moderată., potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Fermierii se plâng de pagube uriașe, agravate de scumpirea energiei

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a scris Guvernului „că fermierii au înregistrat pagube uriaşe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022, primăvara anului 2022 şi arşiţa atmosferică din această vară”.


„Sunt judeţe unde suprafeţele unde sunt culturi agricole de toamnă au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins între 40-80%. După cum bine ştiţi, situaţia este mult mai dramatică la culturile de primăvară care au un grad de afectare între 90-100%. (…)

„Avem nevoie de declararea stării de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu preţ crescut datorită crizelor energetice, carburanţi, război, vor ajunge la termen la sfârşitul lunii iulie 2022.

„În fiecare an normal agroclimatic, fermierii şi-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu furnizorii de inputuri sau cu firmele locale, au plătit arenda, ratele la credite, leasing, taxele şi impozitele”, susţin reprezentanţii alianţei într-o scrisoare deschisă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: