duminică

14 iulie, 2024

23 mai, 2024

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță că nu a renunțat la modificarea ordonanței privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, care va include în plus toate produsele alimentare procesate în România, cu materii prime autohtone.

Astfel, toate produsele românești, care sunt procesate în țară, cu materii prime din România, să aibă la raft un adaos comercial de maximum 20%, în timp ce la produsele care vin din import, retailerii pot să pună ce adaos comercial doresc ei. El motivează prin faptul că produsele din import se vând la prețuri mai mici decât cele românești deoarece, în viziunea lui, au adaosuri comerciale mult mai mici în comparație cu cele autohtone.

„Retailerii pun adaosuri comerciale prohibitive la produsele românești”

„În două săptămâni ordonanţa va fi finalizată, va fi pusă în dezbatere publică şi ne dorim, aşa cum ne-am dorit şi la ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la celelalte 21 de produse alimente de bază, ca românii cu venituri mici şi medii să aibă acces la alimente de bază de calitate, româneşti, cu preţuri corecte. În ordonanţă vor fi incluse toate alimentele produse în România”, a spus ministrul, miercuri seară.


„Ne dorim ca toate produse româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%. Ne dorim să protejăm aceste produse româneşti şi nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele româneşti de 60%, 70%, 80%,  iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”, a subliniat ministrul.

Ministrul Agriculturii susține că alimentele s-au ieftinit

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, neagă că unele produse s-au scumpit cu până la 10% (carne, telemea) deși au plafonat adaosul comercial făcând parte din categoria alimentelor de bază. „Indicele preţului de consum arată foarte clar, în anul 2023 şi 2024, de când funcţionează plafonarea adaosului comercial, prețurile alimentelor de bază au scăzut între 8 şi peste 28%”.

„Dacă ne raportăm la anul 2022, indicele preţului de consum de la INS arată faptul că produsele erau mai scumpe cu 30% faţă de anul 2023, când am avut plafonare de adaos comercial”, a completat Barbu.

Reversul acestei măsuri legislative este ca marii retaileri să refuze să mai contracteze produse românești și să să vândă mai multe din import, deficitul comercial la alimente fiind în creștere în ultima perioadă.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: