joi

25 aprilie, 2024

2 februarie, 2022

Aproximativ un milion de părinți ar trebui să stea acasă cu copiii, dacă toate școlile trec în online, iar acest lucru ar avea un impact „distrugător” asupra economiei, a declarat marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Costul unei astfel de decizii ar fi mai mare decât cel al concediilor medicale acordate în cazul carantinării sau izolării, a explicat oficialul.

Situația pandemiei de Covid-19 nu este atât de gravă, „de copleșitoare, care să pună în pericol funcționarea școlilor”, a spus acesta explicând că în acest circa 1% din elevi sunt diagnosticați cu Covid-19.

„Gândiți-vă la două consecințe majore ale închiderii școlilor, două lucruri care sunt extrem de grave. Închidem școlile o lună de zile, să spunem, sau două luni de zile, cum s-a întâmplat la începutul anului 2020, ca să treacă valul.


În două luni de zile, stau un milion de părinți acasă ca să aibă grijă de un milion de copii, care să spunem că sunt copii până în clasa a VI-a sau a VII-a, care nu pot să stea singuri, copii din grădinițe, copii din ciclul primar și o parte din cei din ciclul gimnazial, închidem școlile, un milion de părinți stau acasă două luni.

Păi, lucrul ăsta are un impact pe economie distrugător. Distrugător. Este mult mai mare impactul unei astfel de decizii asupra economiei decât concediile medicale care se semnalează acum în cazul carantinei sau izolării. Asta e o consecință”, a declarat Alexandru Rafila la TVR 1.

„Dezvoltarea normală a copiilor presupune socializarea, presupune participarea la procesul de învățământ, nu doar din punct de vedere didactic, și din punct de vedere emoțional, din punct de vedere social, și lucrul ăsta trebuie luat foarte serios în considerare.

De ce credeți că în acest moment țări care au o incidență incomparabil mai mare decât România, Franța (…) deci o incidență de 3 ori mai mare decât în România și țin școlile deschise. Credeți că toate țările greșesc? Eu cred că de data asta ne-am acordat și noi soluțiilor din Uniunea Europeană”, a mai explicat Alexandru Rafila.


Conform deciziei autorităților, trecerea cursurilor în online este luată când gradul de ocupare al paturilor de spital destinate pacienților Covid-19 depășește 75%.

„De ce am legat de spitalizare? Pentru că, dacă într-adevăr activitatea școlară favorizează transmiterea bolii, atunci într-adevăr presiunea pe spitale poate să crească și putem ajunge într-un moment în care nu mai putem să tratăm pacienții, fie că discutăm de cei COVID, sau cei cu alte boli. Și din cauza asta le-am legat de gradul de ocupare a spitalelor, încât la atingerea a 75% din capacitatea alocată pentru COVID (…) închidem școala în județul respectiv și în momentul când se intră pe un trend descendent, se ajunge la 70% grad de ocupare, atunci putem să redeschidem activitatea școlară”, a mai arătat ministrul.

În martie s-ar putea ieși din starea de alertă

Este posibil ca la finalul lunii martie să revenim la normalitate și să nu mai fie nevoie de prelungirea stării de alertă. Cu toate acestea, spune Alexandru Rafila, avem în față încă zece zile dificile, în care țara noastră va înregistra peste 50.000 de cazuri noi de Covid-19.

De data aceasta, sistemul sanitar este pregătit să facă față situației, a mai declarat ministrul Sănătății.

”Este un scenariu maximal, personal nu cred că vom ajunge la 70.000 de cazuri înregistrate zilnic, dar probabil că săptămâna viitoare vom avea peste 50.000 de cazuri în câteva dintre zile, după care se va intra pe un trend crescător. O să vă spun că am urmărit cu foarte mare atenţie informaţiile de la OMS care dă o informare zilnică apropo de ce se întâmpă din toate ţările care ţin de regiunea europeană a OMS. Informaţiile pe care le avem este că această creştere continuă, dar cu viteză mai mică. Reducerea vitezei de creştere este primul semn că ne apropiem de un platou care probabil că va fi înregistratpe parcursul săptănânii viitoare”, a declarat Alexandru Rafila.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: