Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, se întâlnește miercuri la Viena cu omologul său austriac, Gerhard Karner, în cadrul eforturilor de a convinge Viena să-și retragă veto-ul exprimat împotriva acceptării României în Schengen.
Atât cancelarul Karl Nehammer, cât și ministrul Gerhard Karner au anunțat în ultima lună că Austria își menține opoziția față de intrarea României și Bulgariei în Schengen, în pofida unei noi rezoluții votate acum de Parlamentul European.
Reamintim că Austria și Olanda au votat în decembrie anul trecut împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.
Guvernul Austriei: Schengen nu este o chestiune de politică de partid, ci o chestiune de politică de securitate
Într-un răspuns la o întrebare TAZ, Cancelaria Federală de la Viena anunța în iulie că își menține votul negativ și sublinia că Schengen nu este o chestiune de politică de partid, ci o chestiune de politică de securitate. Guvernul susține că protecția frontierelor externe nu funcționează, altfel nu s-ar putea explica de ce 70% dintre migranții reținuți în Austria nu fuseseră înregistrați anterior în nicio țară din UE.
Este „dreptul și, probabil, și datoria fiecărui stat membru să își reprezinte interesele naționale”, se arată în răspunsul guvernului Austriei. TAZ scrie că guvernul austriac a trecut cu vederea faptul că premierul Ungariei, Viktor Orbán, unul dintre cei mai importanți aliați ai partidului de guvernare ÖVP, a lăsat pur și simplu să treacă marea majoritate a migranților ilegali în Austria.
Problema migrației „ilegale” a fost deja tema dominantă a Partidului Popular în cele patru alegeri regionale din acest an. Dar strategia de a câștiga voturi de la partidul de extremă-dreapta FPÖ nu a funcționat pentru partidul guvernamental ÖVP, care a pierdut aproape zece procente și majoritatea absolută în Austria Inferioară.
****