miercuri

24 aprilie, 2024

12 iulie, 2011

Miniştrii de finanţe europeni avertizează asupra crizei din Grecia. Liderii europeni au acceptat inevitabilul şi au recunoscut că Grecia ar putea da faliment din cauza poverii mult prea mari a datoriilor sale. Ar fi prima ţară din cele 17 din zona euro, care ar intra în această situaţie. Ei au sugerat posibilitatea ca fondul de împrumut european să cumpere datoria Greciei pe pieţele europene, ceea ce ar înseamna pierderi importante pentru investitorii privaţi din Grecia şi reducerea nivelului datoriei pentru Atena. După 12 ore de negocieri la Bruxelles, de teama riscului contagiunii către Italia, care a devenit noua ţintă pe pieţele financiare, pentru prima oară în ultimele 18 luni, cele 17 guverne nu au reuşit să excludă pierderea suveranităţii Greciei în această problemă. Nu a existat o declaraţie de sprijin din partea guvernelor pentru poziţia BCE, care spune că acordarea unui credit sau a unei susţineri parţiale pentru Grecia ar trebui evitată. Jean-Claude Juncker, premierul luxemburghez, şi Olli Rehn, comisarul pentru afaceri monetare, nu au dorit să facă o astfel de declaraţie de susţinere. “Asta nu înseamnă că eurogrupul va face tot posibilul pentru a provoca acordarea unui credit”, a spus Juncker. (The Guardian)

Exporturile germane de arme, din ce în ce mai înfloritoare. Scăderea comenzilor de armament din partea armatei germane, i-a făcut pe producătorii locali să caute mai multe contracte în străinătate. Eportatorii se bucură acum de un succes din ce în ce mai mare, în ciuda controalelor severe la vânzările de arme. De exemplu, compania Krauss-Maffei Wegmann (KMW), o firmă din industria de apărare din Munchen, fabrică tancuri şi alte vehicule blindate. Nu cu mult timp în urmă, Frank Haun, şeful acestei companii a folosit un proiector pentru a arăta, pe perete, unor vizitatori, o hartă a lumii. Ţările în care firma sa exportă arme –precum Canada, Brazilia şi Chile erau colorate în albastru, în galben erau marcate cele care importă arme doar în anumite condiţii. Iar ţările colorate cu roşu erau vizate pentru viitor – de exemplu cele din regiunea Golfului. La timpul respectiv, Haun s-a gândit că nu va primi aprobare pentru a exporta în acea zonă împânzită de conflicte. “Dacă o ţară e roşie, galbenă sau albastră, este decizia guvernului german”, a explicat Haun. Dar acum, roşul s-a transformat în albastru: Consiliul de Securitate al Germaniei, un grup care aprobă exporturile de armament, a acceptat vânzarea a peste 200 de tancuri model 2A7 Leopard către Arabia Saudită. (Der Spiegel)

America luptă cu povara datoriilor bugetare. Dacă plafonul datoriei publice nu va fi ridicat, ar putea avea loc o altă recesiune, care va lăsa şomeri milioane de oameni, a avertizat preşedintele SUA, Barak Obama. Liderul de la Casa Albă încearcă să obţină sprijinul republicanilor pentru a vota un buget care include reduceri bugetare de 4 trilioane de dolari. Înaintea unor noi negocieri, Obama a declarat că problema va fi rezolvată într-o perioadă rezonabilă de timp. SUA riscă să nu-şi poată achita obligaţiile în 2 august, dacă noul buget nu este aprobat. “Ar fi inacceptabil ca senatorii şi congresmenii să nu reuşească să ridice plafonul datoriilor”, a spus Obama. Preşedintele a aprecizat că SUA nu poate risca să nu-şi plătească datoriile din cauza disputelor politice. Negocierile între democraţi şi republicani se reiau azi, cele două părţi urmând să se întâlnească până vor ajunge la un acord. (BBC News)


SUA: Assad şi-a pierdut legitimitatea. Secretarul de stat american Hillary Clinton spune că preşedintele sirian Bashar al-Assad şi-a pierdut legimitatea, după ce demonstranţi pro-guvernamentali au atacat Ambasada SUA la Damasc, oficialii americani considerând gestul ca pe un atac orchestrat. Suporteri ai regimului sirian au aruncat cu pietre, au spart geamurile şi au distrus steagul american de pe sediul ambasadei, atragând din partea SUA contestarea cea mai puternică de până acum a guvernului sirian. Clinton a sugerat că Statele Unite prevede un viitor fără Assad în Siria, după aproape patru luni de revolte pro-democratice, inspirate de revoluţiile din Egipt şi Siria. “Din perspective noastră, el şi-a pierdut legitimitatea”, a spus Clinton, fiind pentru prima oară când SUA pune la îndoială validitatea preşedintelui sirian. Oficialii sirieni se înşală dacă îşi închipuie că apelul SUA la reforme democratice în Siria reprezintă dorinţa ca regimul lui Assad să continue, o conlcuzie la care ar fi ajuns mulţi sirieni. (The Washington Post)

CIA a inventat un program fals de vaccinare în Pakistan, pentru a-l găsi pe Bin Laden. După ce au depistat un curier al lui Osama Bin Laden care a intrat într-o reşedinţă din oraşul Abottabad, agenţii CIA au vrut să ştie sigur că liderul Al Qaeda locuieşte acolo, înainte de a organiza un raid. Au început un proiect complicat, recrutând un doctor al guvernului pakistanez, care să vaccineze localnicii contra hepatitei B. O asistentă din program a fost atunci acceptată pentru a vaccina copiii din reşedinţa respectivă. CIA spera să obţină DNA de la copiii de acolo şi să-l compare cu cel al surorii lui Bin Laden, care murise la spitalul din Boston, anul trecut. Nu se ştie până acum, cât succes a avut planul acesta. Doctorul respectiv se pare că a fost arestat de serviciile secrete pakistaneze, la câteva săptămâni după raidul SUA din luna mai, în care a fost ucis Bin Laden. (The Telegraph)

Medvedev cere controale la transporturi, după naufragiul unui vapor pe Volga. Preşedintele rus a cerut guvernului să controleze serviciile de transport pentur pasageri, după ce un vas supraîncărcat s-a scufundat pe fluviul Volga, lăsând în urmă aproape 110 morţi. Dimitri Medvedev a declarat că nava era veche şi într-o stare tehnică precară. Circa 80 de oameni au fost recuperaţi din apele fluviului în Tatarstan, la circa 750 km est de Moscova. Oficialii spun că deşi capacitatea vasului era de 120 de pasageri, la bord erau 208 persoane. Cel puţin 50 de copii se pare că sunt printre cei decedaţi. Liderul de la Moscova a declarat azi, zi de doliu în Rusia, în memoria victimelor accidentului. El a cerut controale severe, pentru că Rusia are prea multe „căzi vechi, ruginite” pe post de bărci. Până acum au fost scoase la suprafaţă 46 de cadavre, oficialii spunând că nu mai speră să găsească supravieţuitori. (BBC News)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: