luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 octombrie, 2012

Nou fondul european pentru salvarea țărilor cu probleme va fi lansat, luni, la reuniunea miniștrilor de Finanțe de la Luxemburg, relatează BBC.

Mecanismul European de Stabilitate (ESM) va avea o valoare de 500 de miliarde de euro până în 2014. Va funcționa în paralel cu Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF). Germania, cea mai importantă economiei a zonei euro, va avea cea mai mare contribuție, de 27% din total.

Țările membre ale zonei euro urmează să facă primele contribuții la acest fond săptămâna aceasta. Inaugurarea sa vine în contextul unor incertitudini legate de un nou împrumut acordat Greciei și anticiparea că Spania va căuta și ea să obțină un împrumut extern, deși Madridul neagă aceste informații, deocamdată.


Spania a primit deja acceptul pentru un împrumut de recapitalizare a băncilor, de până la 100 de miliarde de euro. Fondul temporrar EFSF a împrumutat deja 190 de miliarde de euro Greciei, Irlandei și Portugaliei. Noul fond permanent este destinat întrajutorării țărilor și băncilor cu probleme financiare.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Unii critici spun că fondul nou creat tot nu nva fi suficient pentru a acoperi nevoile statelor cu probleme și pentru a salva zona euro. „Vestea bună este că, prin utlizarea în mod inteligent a fondurilor, pentru sprijinirea achiziționării de obligațiuni, banii ar putea să ajungă pe termen lung”, spune Sarah Hewin, șefa departamentului de cercetare globală al băncii Standard Chartered din Londra.

„Adevărata problemă este dacă Italia va fi implicată, dacă va un șoc adevărat pentru sistem și va fi nevoie de un împrumut total. Chiar și 500 de miliarde de euro nu vor fi de ajuns pentru a acoperi nevoile Spaniei și Italiei, pentru un program pe trei ani”, a spus expertul.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: