luni

22 aprilie, 2024

9 martie, 2021

Contractele de asociere în participaţiune derulate la Metrorex au fost dezavantajoase pentru companie din punct de vedere financiar. Totodată, sporurile acoperă 87% din cheltuielile salariale, iar de sporul pentru condiții grele beneficiază toți angajații, indiferent unde lucrează – potrivit unei sinteze a raportului Corpului de control al ministrului Transportului.

„Echipa de control apreciază că Metrorex a fost dezavantajată din punct de vedere financiar prin repartizarea veniturilor şi cheltuielilor, stabilită iniţial în cota de doar 25%, în timp ce cota pentru SC Sindomet Servcom SRL a fost de 75%”, a constatat raportul citat de Agerpres.

Sindomet Servcom SRL este firma deținută în proporție de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), iar repartizarea citată se referă la contractul pentru ocuparea spațiilor comerciale (expirat în 2018). Într-un alt contract, pentru spațiile de publicitate (expirat din 2019), Sindomet a încasat 53%, iar Metrorex doar 47% – explicase Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, deja de la începutul lunii februarie, când a anunțat controlul.


Acum „ţinând cont de constatările efectuate cu privire la relaţiile comerciale dintre Metrorex, USLM /sau Sindomet Servcom SRL, s-a apreciat că aspectele evidenţiate în cadrul raportului reprezintă indicii cu privire la săvârşirea unor posibile infracţiuni de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi de abuz în serviciu, prevăzute şi sancţionate de legea penală”, spune documentul citat.

Ca urmare, raportul de control a propus sesizarea organelor de urmărire penală, abilitate pentru efectuarea cercetărilor cu privire la fapte („in rem”) şi aplicarea măsurilor prevăzute de lege.

Contracte făcute după ureche

Corpul de control a ministrului spune „că stabilirea cotelor de participare la împărţirea veniturilor obţinute din asociere nu a fost fundamentată în mod corespunzător, în raport cu valoarea aportului adus de fiecare asociat. De asemenea, contractul conţine clauze care au dezavantajat Metrorex prin limitarea/excluderea posibilităţilor de implicare în negocierea contractelor care aduc venituri în asociere”.

La acest capitol raportul mai spune că:

  • „Prelungirea unor contracte de asociere nu a fost precedată de efectuarea unei analize tehnico-economice, care să justifice modificarea aportului Metrorex, stabilirea duratei de prelungire a contractului de asociere, stabilirea cotelor de participare la beneficiile asocierii.
  • Cu toate că unele dintre contractele de asociere în participaţiune au încetat prin ajungere la termen, partenerii contractuali au continuat să desfăşoare activităţile specifice prin exploatarea abuzivă a spaţiilor /sau cu acordul Consiliului de Administraţie al Metrorex”.

Corpul de control nici nu a avut acces la toate documentele necesare.

„Nu au fost puse la dispoziţia echipei de control documente din care să reiasă care au fost elementele luate în considerare la stabilirea cotelor de participare pentru împărţirea veniturilor şi cheltuielilor asocierii. O deficienţă majoră constatată în legătură cu încheierea contractului de asociere în participaţiune nr.94/26.11.2003 o reprezintă contradicţia dintre clauzele contractuale, pe de o parte, care stabilesc faptul că SC Sindomet Servcom SRL „încheie contracte de închiriere cu terţii contractanţi” şi pe de altă parte prevederile art.4 alin. (2) lit.c) din Hotărârea de guvern nr.482/1999 privind înfiinţarea Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex” – S.A., care interzic în mod expres subînchirierea spaţiilor”, spune raportul.

SRL-ul sindicatului nu predă spațiile comerciale

„Sindoment Servcom nu s-a conformat solicitării de a preda către Metrorex spaţiile comerciale, invocând un articol din contractul de asociere în participaţiune nr.94/2003 care prevede ca „în cazul lichidării, fiecare parte reintră în posesia exclusivă a bunurilor şi valorilor asupra cărora şi-a păstrat dreptul de proprietate, cu excepţia construcţiilor cu caracter comercial care devin proprietatea exclusivă a Metrorex. Sindomet Servcom are dreptul la o justă şi reală despăgubire, în limita contribuţiei sale la cheltuiala efectuată pentru construirea spaţiilor, în condiţiile legii”, spune documetul citatde Agrepres.

Verificările privind situaţia ocupării spaţiilor comerciale de la metrou, „în condiţiile în care contractul de asociere a încetat prin ajungere la termen”, a constatat, prin sondaj, că la staţiile de metrou Gara de Nord, Eroilor, Piaţa Victoriei, Iancului s-a constatat că în majoritatea spaţiilor identificate se desfăşoară activitate comercială.

Toată lumea muncește ”în condiții grele” la Metrorex

În anul 2020, toţi angajaţii companiei au primit șa numitul „spor de metrou”, „ceea ce a fost o măsură abuzivă, întrucât acest spor de metrou trebuia să se acorde (în cuantum de 20, 27, 34 au 40% din salariul de bază) doar personalului de metrou care lucrează „în condiţii deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase”, spune raportul citat de News.ro.

Mai mult, „în ceea ce priveşte situaţia cheltuielilor cu salariile aferente anului trecut, raportat la valoarea totală a salariilor pentru timpul efectiv lucrat, în sumă de 270,08 milioane lei, valoarea totală a sporurilor acordate a fost de 234,73 milioane lei (87%)”, potrivit sursei citate.

Metrorex a achitat facturi sindicatului (Uniunea Sindicatul Liber Metrou – USLM) de peste 4 milioane lei, fără a fi încheiat un contract în acest sens, spune Corpul de control în raportul său.

Astfel, „Metrorex a plătit către Metrorex facturi de 2,24 milioane lei în 2019 şi de 1,9 milioane lei în 2020, aferente decontării unor servicii prevăzute în contractul colectiv de muncă. Serviciile presupuneau că: salariaţii care efectuează concediul de odihnă pe bază de bilete de odihnă în ţară sau în afara ţării au dreptul a decontarea a 75% din valoarea totală a biletelor de odihnă şi tratament, în limita cuantumului stabilit şi de 75% din valoarea totală achitată a biletelor de odihnă eliberate de sindicat sau agenţii de turism pentru sejururi în ţară sau în afara ţării, în limita tarifelor aplicate biletelor de odihnă liberate de sindicat”.

„Considerăm că se impune sesizarea Curţii de Conturi a României pentru efectuarea verificărilor în legătură cu aspectele constatate şi aplicarea, după caz, a sancţiunilor prevăzute de lege”, conchide raportul citat.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: