12 noiembrie, 2019

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat marți că va exista o rectificare bugetară pozitivă pentru Sănătate, astfel încât să poată fi plătite salariile medicilor și continuate programele naționale de sănătate.

„Am avut o primă întâlnire cu ministrul Finanţelor Publice, în prezenţa premierului Ludovic Orban şi a vicepremierului Raluca Turcan, în care am discutat despre necesitatea unei rectificări bugetare pozitive pentru plata salariilor şi suplimentarea fondurilor Sănătăţii, astfel încât să nu existe discontinuităţi în derularea programelor şi proiectelor existente, precum şi în plata salariilor”, a declarat Victor Costache.

Sindicatul Promedica i-a transmis premierului Ludovic Orban, sâmbătă, o scrisoare deschisă în care amenința cu proteste dacă Executivul va reduce sau opri salariile angajaţilor din Sănătate, din cauza deficitului de fonduri înregistrat în bugetul Sănătății.

(Citiți și: Bilanțul Sănătății, la preluarea mandatului: cel mai mare deficit, generat de salariile estimate greșit”)

Subvenția pentru salarii s-a terminat


Pentru tot anul, guvernanții au prevăzut transferuri de 8,339 miliarde de lei în scopul completării, de la bugetul de stat via Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), a salariilor medicilor, asistentelor, infirmierelor etc.

La sfârșitul lunii septembrie, arată documentele oficiale, suma transferată cu această destinație depășise total programat și a fost de 8,679 miliarde de lei.

Evoluția din ultimii ani a devierilor față de estimările din bugetul CNAS (mld. lei):


Diferența dintre cheltuieli și venituri a fost acoperită prin folosirea integrală a transferurilor (încadrate la venituri) de peste 8 miliarde de lei destinate salariilor și așa avem un deficit de doar 2.974 miliarde de lei, după primele nouă luni.

28 de acte normative retrase din dezbaterea publică – „Vor fi rediscutate”, pentru a crește calitatea serviciilor medicale

Ministrul Costache a retras marți, din procesul de dezbatere publică sau avizare interministerială, un număr de 28 acte normative lăsate de Sorina Pintea.

Este vorba despre șapte ordine de ministru aflate în consultare publică la rubrica Transparență Decizională și de alte 21 proiecte de hotărâri de guvern, ordonanțe de urgență și legi inițiate și aflate în avizare interministerială.

Toate vor fi rediscutate și reformulate, pentru a crește calitatea serviciilor medicale, a explicat Victor Costache:

Am primit mai multe semnale și nemulțumiri din partea pacienților, dar și a profesioniștilor din sistem cu privire la o serie de documente aflate în dezbatere publică sau pe circuitul de avizare. Aceste acte trebuie rediscutate, reanalizate și regândite cu toți factorii implicați pentru că dorim ca deciziile pe care le luăm să răspundă cerințelor actuale în vederea creșterii calității în domeniul sanitar.

Un exemplu îl reprezintă Legea privind exercitarea profesiilor în sistemul de sănătate. Actul normativ vizează activitatea și are impact asupra tuturor celor care lucrează în sistem, motiv pentru care se impune a fi elaborat cu atenție și responsabilitate, în funcție de solicitările și nevoile tuturor categoriilor de personal.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: