miercuri

24 aprilie, 2024

7 noiembrie, 2019

„Nu vrem să speriem pe nimeni, dar deficitul la Fondul Naţional Unic de Sănătate, în primele nouă luni, este de trei miliarde de lei. Prima provocare (…) este asigurarea unui act medical de calitate în aceste condiții dificile”, a spus Raluca Turcan, vicepremier, la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Sănătății de către Victor Costache.

Proaspătul ministru a rectificat datele prezentate de premier și vicepremier și a explicat că nu sunt bani nici măcar pentru salarii:

Nici de salarii. E vorba de aproximativ patru miliarde de lei.

Cum arată datele excuției bugetului FNUS


În bugetul Casei Naționale a asigurărilor erau prevăzute anul acesta:

  • venituri de 39,233 de miliarde de lei
  • cheltuieli de 39,116 miliarde de lei

Dinamica reală a celor două capitole s-a îndepărtat însă tot mai mult de prognozele foștilor guvernanți, care s-au dovedit prea optimiști în privința veniturilor și incapabili să estimeze chiar și numai subvențiile pentru salariile personalului medical.

Astfel, Veniturile din contribuții de asigurări de sănătate au fost în primele luni de doar 24,161 de miliarde de lei, departe de ținta anuală fixată la 33,750 de miliarde lei.

Ceea ce ar însemna încasări în medie de 3,2 miliarde pe lună în ultimul trimestru al anului, pentru a se ajunge la nivel optimist prognozat, în condițiile în care ele au fost de:

  • 2,605 miliarde lei în luna august
  • 2,603 miliarde lei în luna septembrie

La cheltuieli, ajunse deja la peste 30 de miliarde la sfârșitul lunii septembrie, cel mai mult s-a deviat pe componenta subvențiilor pentru plata medicilor din spitalele de stat, obligatorii pentru a nu se ajunge la un nou exod al personalului.

Fondurile destinate achiziționării de bunuri (medicamente, bunuri sanitare și aparate medicale) se pot reduce, în detrimentul bolnavilor și așa cum se întâmplă la mai multe unități din țară.

(Citiți și: Criză financiară la Spitalul Județean Craiova”)

Subvenția pentru salarii

Pentru tot anul, guvernanții au prevăzut pentru întreg anul 2019 transferuri de 8,339 miliarde de lei în scopul completării, de la bugetul de stat via Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), a salariilor medicilor, asistentelor, infirmierelor etc.

La sfârșitul lunii septembrie, arată documentele oficiale, suma transferată cu această destinație depășise total programat și a fost de 8,679 miliarde de lei.

Evoluția din ultimii ani a devierilor față de estimările din bugetul CNAS (mld. lei):

Diferența dintre cheltuieli și venituri a fost acoperită prin folosirea integrală a transferurilor (încadrate la venituri) de peste 8 miliarde de lei destinate salariilor și așa avem un deficit de doar 2.974 miliarde de lei, după primele nouă luni. Suma va crește semnificativ până la sfârșitul anului.

Alte prime constatări și intenții la preluarea mandatului lui Victor Costache

Despre criza vaccinurilor

A doua tranșă de vaccin antigripal gratuit va ajunge la medicii de familie pe 10 noiembrie (500.000 de doze), iar cea de-a treia, tot de 500.000, la începutul lunii decembrie.

„Vom încerca să optimizăm acest sistem şi la anul să nu mai vorbim de o criză a vaccinului. Procedurile trebuie demarate din timp şi nu trebuie să ajungem în situaţia asta şi, evident, cei responsabili să înveţe din greşelile care s-au făcut”, a declarta ministrul Victor Costache, citat de Agerpres

Medicii de familie nu au, în acest moment, vaccinul antigripal în cabinete, deoarece prima tranșă, insuficientă, a fost epuizată. De asemenea, vaccinul nu se găsește nici în farmacii.

Despre rezidențiat: Nu se schimbă data, va avea loc pe 8 decembrie; 30.000 au plecat din țară

Ministrul Victor Costache a declarta joi că una dintre principalele priorități ale mandatului său este organizarea examenului de rezidențiat, confirmând data de 8 decembrie și promițând că niciun candidat care va reuși să treacă pragul de 60% la examenul de rezidențiat nu va rămâne fără post:

Nu vrem să creăm confuzie în rândul tinerilor din întreaga țară care se pregătesc de an de zile pentru acest examen. Este un examen dificil, un examen de cotitură în viața oricărui tânăr absolvent de medicină, așa că susținem desfășurarea acestui examen conform procedurii în vigoare pe 8 decembrie…

România e țară în care resursa umană este deficitară, avem un număr de peste 30.000 de medici care au părăsit țara în ultimii 10 ani.

Ar fi aberant să nu integrăm acești tineri care au muncit timp de șase ani și au reușit la un examen de licență. Ei sunt importanți pentru țara noastră și sistemul medical.

Ministrul Costache a mai declarat joi că șpaga pentru medici trebuie să dispară din toate spitalele.

Despre taxa clawback și discriminarea furnizorilor privați de servicii medicale

Premierul Ludovic a abordat și subiectul taxei clawback, taxă pe care a calificat-o ca fiind „un inhibitor al dezvoltării pieţei”:

Taxa clawback, aşa cum a fost gândită, a devenit cel mai mare inhibitor pentru dezvoltarea pieţei de medicamente (….) pentru că a ajuns la 26 – 27 la sută din cauza faptului că au crescut costurile pentru medicamentele compensate şi gratuite în condiţiile în care a fost menţinută aceeaşi anvelopă bugetară…

Nu sunt specialist în domeniu, dar va trebui să facem o analiză serioasă şi să luăm nişte decizii…

Trebuie eliminată orice discriminare între furnizorii privaţi de servicii medicale şi furnizorii publici de servicii medicale. Ministerul trebuie să fluidizeze toate procedurile, să înceteze să mai fie o frână prin tot felul de avize şi autorizaţii care sunt blocate cu lunile sau cu anii atunci când există iniţiative, în special iniţiative private în domeniul medicinei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: