sâmbătă

20 aprilie, 2024

3 noiembrie, 2016

sanatate-greva-sanitasTribunalul București a decis că greva Federației SANITAS este ilegală și a dispus încetarea protestului, informează Ministerul Sănătății.

Decizia instanței poate fi atacată cu recurs.

Ministerul Sănătății a sesizat luni Tribunalul București privind modul în care a fost organizată greva.


Ministerul Muncii a enumerat mai multe motive pentru care “demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă”:

  • Solicitările Sanitas, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, încalcă Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010.
  • Declanșarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social — nr.62/2011. Astfel, art. 17 alin. (1) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, prevede că nu se pot promova acte normative cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituția României, republicată, care să conducă la creșterea cheltuielilor de personal
  • Potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu se poate declanșa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat și înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate ”Sănătate. Activități Sanitar — Veterinare”. Valabilitatea contractului este până la 31 decembrie 2016 și, potrivit legii, pe durata existenței unui CCM, “angajații nu pot declanșa un conflict colectiv de muncă”.
  • De asemenea, Legea 62/2011 mai prevede că nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaților pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ.

Federația Sanitas, membră a Confederației CNSLR-Frăția, a anunțat luni că aproximativ 80.000 de angajați din sistemul de sănătate sunt în grevă pe termen nelimitat.

Sindicaliștii doresc aplicarea Ordonanței salarizării (nr.20/2016) tuturor celor din sistem, inclusiv angajaților din direcțiile de sănătate publică și din asitența socială, nu doar celor din spitale, policlinici etc.

În principiu, revendicările Sanitas vizează:

  • angajații din spitale neclinice – pentru aceștia se solicită reducerea diferenței de salarizare față de cei din spitalele clinice (de la aproximativ 1.200 de lei, diferență de acum, la 350 – 400 de lei)
  • 23.000 de angajați personal tehnic
  • 1.800 de angajați funcționari publici
  • 1.500 de salariați din creșe și grădinițe
  • greviștii cer aceeași salarizare pentru asistenții medicali care au studii superioare și cei care au doar studii post-liceale (acum ecartul este de aproximativ 800 de lei)
  • salarizare pentru cei din asistența socială la nivelul maxim din grilele pentru unitățile neclinice

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: