9 august, 2019

Ministerul Sănătății a anunțat vineri că Studiul de fezabilitate pentru construirea Spitalului Regional din Cluj a fost aprobat de Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe.

Potrivit acestui studiu, Spitalul Regional Cluj va avea 849 de paturi, va fi construit în comuna Florești și va costa aproximativ 500 de milioane de euro.

Investiția ”se va realiza din fonduri externe nerambursabile de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii, precum şi din alte surse constituite în limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinaţie, conform programelor de investiţii publice”, anunță Ministerului Sănătății.


Spitalul Regional din Cluj este al doilea dintre spitalele regionale pentru care a fost aprobat studiul de fezabilitate, după cel din Iași.

Construcția celor 8 spitale regionale promise în programul de guvernare PSD ar fi trebuit să înceapă în anul 2017, proiectul fiind multă vreme subiect de dispută între autoritățile de la București și comisarul Corina Crețu.

Guvernul a aprobat în vara anului trecut o listă cu proiecte strategice care ar urma să fie realizate în regim PPP, pe aceasta aflându-se inclusiv 2 spitale regionale, Timișoara și Brăila.

Dintre proiectele spitalelor regionale, cel mai avansat este cel al Spitalului Regional din Iași, pentru care a fost realizat studiul de fezabilitate, iar prin HG nr.290/ mai 2019 au fost aprobaţă indicatorii tehnico economici.


Cererea de finanţare pentru realizarea Spitalului Regional din Iași este în curs de pregătire, iar în luna septembrie urmează să fie depusă la Comisa Europeană, informează Ministerul Sănătății.

Pentru Spitalul Regional Cluj Napoca a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obţinut Acordul de Mediu şi sunt finalizați indicatorii tehnico-economici, care vor fi aprobaşi la sfârșitul lunii august în Guvern, urmând ca în luna octombrie să fie depusă cererea de finanțare şi pentru acest spital la Comisia Europeană.

De asemenea, se estimează că pentru Spitalul Regional din Craiova, cererea de finanțare va fi depusă la Comisia Europeană în luna decembrie.

Ccomisarul european Corina Crețu a reproșat Guvernului în repetate rânduri că depune proiectele pentru finanțare. Autoritățile de la București s-au plâns că Bruxelles-ul nu a alocat suficienți bani pentru acest proiect. Comisia a aprobat fonduri pentru proiectele a 3 spitale – Cluj, Iași Craiova.

Corina Crețu a explicat oficialilor români că tot ceea ce au de făcut este să solicite majorarea sumelor alocate.

La începutul lunii iulie 2019, Ministerul Sănătății a încheiat cu Banca mondială un contract de asistență pentru construirea spitalelor regionale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: