sâmbătă

9 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 decembrie, 2015

fonduri europeneProcentul plăților efectuate către beneficiari a atins nivelul de aproximativ 75%, ceea ce înseamnă aproape 63 de miliarde de lei din alocările 2007 -2013, potrivit bilanțului realizat de Ministerul Fondurilor Europene în ultima zi a anului.

De la preluarea mandatului, în luna noiembrie, s-au realizat plăți către beneficiari de peste 10% din totalul plăților efectuate începând cu anul 2007,adică de peste un miliard de euro, precizează un comunicat al instituției, care o citează pe minstrul Aura Răducu.

situatie plati fonduri europene


Pentru 2016, Ministerul Fondurilor Europene anunță o analiză a proiectelor finanțate realizată din punct de vedere al impactului pe care acestea l-au avut.

Pentru a evita returnarea banilor europeni încasați deja, Guvernul a decis luna aceasta că autorităţile de management vor putea prelungi după 31 decembrie 2015 durata contractelor de finanţare din programele europene 2007-2013, dar cheltuielile vor fi suportate de beneficiari.

Documentul completează articolul 2 din HG nr.678/2015, întrucât, deși perioada de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul programelor 2007-2013 se încheie la 31 decembrie 2015, Comisia Europeană va rambursa cheltuielile declarate până la data de 31 martie 2017, când fiecare stat membru are obligația transmiterii la Comisie a documentelor ce formează „pachetul de închidere”.

Prelungirea duratei contractelor se va face prin acte adiționale, iar cheltuielile aferente acestor prelungiri vor fi suportate de beneficiari din bugetul propriu.


Autoritățile de management vor avea în vedere, mai spune documentul aprobat de Guvern, ca prelungirea duratei contractului de finanțare să nu aducă atingere celorlalte termene și activități stabilite prin actul normativ (verificările autorității de management, transmiterea declarației finale la Autoritatea de Certificare și Plată).

Măsura va reduce numărul de proiecte nefuncționale din declarația finală de cheltuieli, creând posibilitatea ca proiecte aflate în implementare la data de 31 decembrie 2015 să fie finalizate și în uz până la data transmiterii de către autoritățile de management a declarației finale de cheltuieli la Autoritatea de Certificare și Plată.

Sunt considerate eligibile acele proiecte incluse în declarația finală de cheltuieli care sunt funcționale, adică finalizate și în uz.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: