vineri

19 aprilie, 2024

29 decembrie, 2014

Ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, a decis luni ca ministerul pe care îl conduce să nu prelungească contractul încheiat de Loteria Română cu compania Intralot.

Contractul Loteriei Române cu Intralot a expirat pe data de 31 decembrie 2013, dar a fost prelungit prin acte adiționale, ultimul semnat în iunie 2014, în timpul mandatului de ministru de Finanțe al Ioanei Petrescu.

Ministrul finanţelor publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat pe data de 26 iunie un ordin de ministru prin care mandata conducerea companiei să înceapă inclusiv negocieri pentru încheierea unui nou contract de asociere în participaţie pentru operarea unui nou sistem loteristic.

Decizia lui Darius Vâlcov


„Contractul cu firma Intralot, privind administrarea și gestionarea tuturor jocurilor loteristice, nu se va prelungi. Actualul act adițional, prin care s-a prelungit acest contract, este în vigoare până în data de 31 decembrie a.c.

În urma discuțiilor avute, am decis de comun acord cu conducerea CNLR SA, ca aceasta să efectueze demersurile necesare pentru încheierea de contracte cu o parte din subcontractorii Intralot, în vederea asigurării funcționării sistemului Loto, în continuare, fără nicio modificare.

Așadar, contractul cu Intralot încetează în ultima zi a acestui an iar conducerea CNLR SA m-a asigurat că tragerile Loto nu vor suferi modificări în niciun fel, în urma acestei decizii, acestea efectuându-se în continuare, fără probleme.

Totodată, Compania Națională Loteria Română a început demersurile pentru ca din ianuarie 2015 să asigure funcționarea întregului sistem prin specialiști proprii.” arată un comunicat emis luni de Ministerul Finanélor.

Verificările Curíi de Conturi


În urma unui control efectuat în perioada ianuarie-mai 2011 la C.N. Loteria Română, Curtea de Conturi a descoperit grave nereguli la această instituţie în privinţa cheltuirii sumelor de la buget. Contracte încheiate nelegal, caiete de sarcini cu dedicaţie, maşini cumpărate la suprapreţ, plăţi nejustificate către case de avocatură, asigurări profesionale pentru membrii conducerii şi benzină pentru deplasările acestora în interes personal. Prejudiciul calculat de inspectorii de conturi se ridică la suma de 86 milioane lei fără TVA (peste 20 milioane euro).

Trei ani după publicarea acestui raport, în iunie 2014, Ministerul de Finanțe a mandatat reprezentanţii statului în AGA a CN „Loteria Română” S.A să înceapă procedurile pentru acţionarea în judecată a fostei conduceri executive, a foştilor membri ai AGA şi a fostului director general al Loteriei, care au fost în funcţie în perioada vizată de controalele Curţii de Conturi.

(Citiți și: Finanţele aprobă acţionarea în instanţă a conducerii din 2009 a Loteriei Române. Intralot va beneficia de o nouă asociere cu Loteria)

Un contract vechi de 11 ani

Loteria Română şi Intralot au început să colaboreze în 2003, printr-un contract pe zece ani care viza jocuri loteristice şi servicii suport şi care a expirat în decembrie 2013. După expirarea contractului, acesta a fost prelungit prin acte adiţionale.

Anul trecut, Consiliul Concurenţei a amendat cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Compania Naţională Loteria Română, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings, pentru înţelegeri anticoncurenţiale. Conform contractului care a expirat în 2013, Intralot primea 7,5% din încasările totale de la loto, pentru asistenţa tehnică oferită în exploatarea aparaturii electronice.

În vara acestui an, Loteria Loteria Română a solicitat oferte tehnice şi financiare pentru implementarea unui sistem de jocuri loteristice şi servicii suport. Solicitarea se referea atât la ofertarea unui preţ global pentru achiziţia serviciului la cheie, cât şi ofertarea unui procent din profitul brut (GGR) obţinut în urma asocierii Loteriei cu contractorul, ambele pe o perioadă de 10 ani.

Cea mai avantajoasă ofertă a fost înaintată de Intralot, aşa cum reiese dintr-o analiză proprie a Loteriei, dar şi dintr-un raport al casei de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, angajată cu servicii de consultanță.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: