sâmbătă

20 aprilie, 2024

3 martie, 2019

Pentru finanțarea deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice în luna martie, Ministerul Finanțelor a aprobat prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont și a obligațiunilor de stat de tip benchmark în valoare nominală de totală de 2,2 miliarde lei.
Prima licitație va avea loc chiar luni, fiind vorba de obligațiuni de tip benchmark în valoare de 400 milioane lei, cu o rată a cuponului de 4% și maturitatea în 2021.
Licitația pentru certificate de trezorerie cu discount va avea loc pe 21 martie și este în valoare de 400 milioane lei.
La aceste sume se mai adaugă și banii care vor veni din titlurile Tezaur dedicate populației. În februarie, statul a atras peste 694 milioane lei de la cetățeni.

Reamintim că Standard & Poor’s a confirmat vineri ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la “BBB minus/A-3”.În privința perspectivei asociate, însă, S&P a precizat că amână anunțul două săptămâni, la cererea Guvernului de la București.

România a solicitat apel la decizia S&P privind perspectiva ratingului, iar agenţia a acceptat această solicitare. “S&P Global Ratings a stabilit că s-au îndeplinit condițiile pentru formularea unui astfel de apel, fiind în conformitate cu politicile și procedurile sale. În consecință, ne vom abate de la calendarul nostru din 2019 pentru a rezolva apelul. Planificăm să rezolvăm apelul în două săptămâni”, se arată într-un comunicat al agenției.

Principalele observații ale S&P:

  • Ratingurile României continuă să fie sprijinite de nivelul moderat al datoriei sale private externe şi publice şi perspectivele de creştere încă solide. În opinia S&P, eficacitatea instituţională a României rămâne slabă, totuşi, ceea ce constrânge ratingurile.
  • Deşi România continuă să beneficieze de pe urma poziţiilor solide fiscale şi ale rezervei externe, agenţia crede că adâncirea semnificativă a deficitelor fiscale şi externe ar putea în timp afecta aceste buffere (rezerva financiară), iar economia României ar deveni mai vulnerabilă la încetinirea creşterii.

Potrivit informațiilor care au circulat vineri, inclusiv unei postări a lui Cristian Socol, unul dintre economiștii coaliției PSD – ALDE, S&P ar fi urmat să schimbe, din ”stabilă” în ”negativă”, perspectiva României.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: