miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 iunie, 2020

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 2,2 miliarde de lei de pe piața internă, apetitul bancherilor pentru titlurile de stat fiind ridicat.
Suma este cu un miliard de lei peste nivelul vizat inițial și vine cu doar o zi înainte de publicarea deciziei agenției Standard&Poor’s cu privire la rating-ul României.

Ofertele pentru o emisiune de obligațiuni cu o maturitate reziduală de 41 de luni au fost duble față de suma vizată de stat. Valoarea adjudecată în final a fost de 866 de milioane de lei, la un randament mediu de 3,7% pe an. A doua licitație, pentru obligațiuni cu o maturitate reziduală de 86 de luni, a fost suprasubscrisă de peste cinci ori. Finanțele au optat să ia 1,32 miliarde de lei, randamentul mediu de adjudecare fiind de 3,79% pe an, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Sumele atrase joi din piață vin în contextul în care luna mai a marcat un record al împrumuturilor, de aproape 5 miliarde de euro, de cinci ori mai mult decât nivel estimat de finanțe în calendarul lunar publicat la sfârșitul lunii aprilie. O mare parte din sumă a fost atrasă printr-o licitație externă, statul reușind să atragă 3,3 miliarde de euro de la investitorii străini. Sumele împrumutate intern au fost de circa 7,5 miliarde de lei, față de 4,5 miliarde – valoarea vizată în calendar.


Totalul împrumuturilor realizate în primele cinci luni ale anului, pentru rostogolirea datoriei publice și finanțarea deficitului din acest an, a ajuns astfel la 62,2 miliarde de lei.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: