joi

28 martie, 2024

15 aprilie, 2021

Autorităţile române au în plan realizarea unei strategii naţionale pentru utilizarea hidrogenului în energie, industrie şi transporturi, pe măsura importanţei din ce în ce mai mare acordate de Comisia Europeană acestei surse de energie, în efortul de reducere a emisiilor de carbon.

„Ne uităm atent la strategiile de hidrogen elaborate de alte ţări şi dorim ca la nivelul României să avem o strategie naţională, pentru a oferi pârghiile necesare actorilor din piaţă pentru a se dezvolta în acest sector”, a declarat, joi, Dan Dragoș Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, citat de Agerpres.


Pentru că hidrogenul va fi folosit ca resursă energetică şi în alte domenii, strategia pentru hidrogen va fi elaborată separat faţă de strategia energetică.

Strategia energetică a României a trecut prin mai multe variante în ultimii ani, dar niciuna nu a fost adoptată.

„Pe baza strategiei adoptate de guvern va fi dezvoltată separat o strategie pentru hidrogen la nivelul României, unde vor trebui implicaţi toţi actorii, pentru că nu ne referim doar la utilizarea lui în energie, ci şi în sectorul industrial şi transporturi, deci va fi elaborată printr-o consultare şi transparenţă instituţională. În acest moment, aşa cum am precizat, nu există o strategie, un road-map, în acest domeniu”, a mai spus Dan Dragoș Drăgan, la o conferinţă online organizată de Energynomics.ro.

Ministerului Energiei urmează să aibă un serviciu special dedicat noilor tehnologii bazate pe hidrogen, iar un prim pas va fi un screening al proiectelor şi intenţiilor existente în piaţă, demers pe care ministerul îl va lansa în perioada următoare.


Companiile energetice românești au deja planuri în domeniu

Două intenții ale marilor companii energetice românești

Hidroelectrica a anunțat încă din mai 2020 că este interesată de investiții în producția de hidrogen prin hidroliză și dezvoltarea de rețele de e-mobility, potrivit strategiei investiționale a companiei.

(Citiți și: „Comisia Europeană a lansat Strategia Hidrogenului. Hidroelectrica încearcă să fructifice oportunitatea”)

Totodată, Romgaz (SNG) şi OMV Petrom (SNP) vor să investească într-un proiect comun de producție a hidrogenului într-un parc eolian în Dobrogea.

(Citiți și: „Romgaz şi Petrom vor să producă hidrogen într-un parc eolian din Dobrogea”)

Ideea producției energetice pe bază de hidrogen este susținută de Comisia Europeană, dar mai ales cu hidrogen din alte resurse regenerabile.

Dezvoltarea industrială bazată pe hidrogen

„Este important ca producţia de hidrogen să poată fi folosită ca sistem de stocare a energiei. Având în vedere noua strategie şi noile capacităţi de producere din surse regenerabile, de 6,9 GW, considerăm că va exista o piaţă semnificativă a hidrogenului, ca element de stocare. Există iniţiative în piaţă prin care companii care doresc să dezvolte centrale pe gaz, cu viziune integrată, respectiv producţia de hidrogen din surse regenerabile şi folosirea hidrogenului în amestec cu gazul în producţia de energie electrică, cu emisii reduse de carbon”, a mai spus Dan Drăgan.

Industria în general „se va apleca intensiv spre hidrogen. Am văzut iniţiative la nivel european de producere a oţelului verde, înlocuind cocsul cu hidrogen. În transporturi, anticipăm o dezvoltare în acest deceniu şi am văzut anumite ţări care deja s-au angrenat în dezvoltarea unor modalităţi de transport pe hidrogen”, a susţinut secretarul de stat.

Toate reţelele noi de gaze care vor fi construite în România vor putea transporta inclusiv hidrogenul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: