joi

25 aprilie, 2024

12 noiembrie, 2020

Romgaz (SNG) şi OMV Petrom (SNP) vor să investească într-un proiect comun de producție a hidrogenului într-un parc eolian în Dobrogea, în premieră pentru piaţa din România, a anunţat, joi, Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

„Consider că până la jumătatea anului viitor o să avem cel puţin două parcuri eoliene şi/sau solare care vor avea producţie de hidrogen. În primul rând, iniţiativa celor doi mari producători de gaze naturale, care, printr-o acţiune comună, doresc să înfiinţeze prima fermă de producţie a hidrogenului din surse eoliene, în zona Dobrogea”, a spus Nicolae Havrileț, la Forumul Virtual de Energie Verde, citat de Agerpres.

Producția de hidrogen este o cale de stocare a energiei, dacă este bazată pe consumul de energie regenerabilă – de aceea astfel de capacități sunt cuplate cu parcurile eoliene sau cu hidrocentralele. „Hidrogenul verde” astfel produs poate fi folosit mai departe drept combustibil.

Și Hidroelectrica este în competiție


Cele două mari companii nu sunt singurele cu proiecte de producție de hidrogen. Hidroelectrica a anunțat încă din mai că „este interesată de investiții în parcuri eoliene onshore și offshore, parcuri fotovoltaice, producția de electricitate pe bază de biomasă, producția de hidrogen prin hidroliză, dezvoltarea de rețele de e-mobility”, potrivit strategiei investiționale a companiei.

Totodată, în iunie, la Ministerul Fondurilor Europene fuseseră semnate proiecte de cercetare în valoare de 23 de milioane de euro, pentru „concretizarea Hub-ului Hidrogenului”.

(Citiți și: „Hub-ul Hidrogenului: MFE a semnat proiecte de cercetare în valoare de 23 de milioane de euro”)

Ministrul Marcel Boloș declarase anterior că, pentru primul proiect aplicat pe acest segment – “Soluţie tehnologică de furnizare energie termică pentru comunităţi rurale pe bază de hidrogen”, ormează să se dezvolte Programul Operaţional Competitivitate.

O șansă și pentru Delta Dunării

„Pentru că tehnologia este foarte scumpă, există o iniţiativă ca acest hidrogen fabricat în premieră să fie utilizat în zona producătorilor de energie electrică din Delta Dunării, întrucât nu sunt permise acolo realizările de conducte de gaze sau alte investiţii din cauza restricţiilor de mediu”, a mai spus Nicolae Havrileţ, joi.


Oraşul Sulina a rămas fără energie termică, întrucât capacitatea pe cărbune de acolo nu a mai putut fi folosită.

„Există un element foarte important din anul 2003, locuitorii din Delta Dunării au subvenţionate atât carburanţii, cât şi o parte din consumul de energie electrică, ceea ce ar face ca şi hidrogenul să fie subvenţionat, utilizându-se în această zonă”, a mai spus oficialul citat.

Comisia Europene consideră că producţia de hidrogen trebuie susţinută din fonduri europene, iar Fondul de Modernizare va încuraja producţia de energie electrică care poate fi stocată fie în baterii, fie în hidrogen, a amintit Nicolae Havrileț.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: