cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Comisia Europeană a lansat Strategia Hidrogenului. Hidroelectrica încearcă să fructifice oportunitatea

8 iulie, 2020

Comisia Europană a lansat, miercuri, strategia integrării producţiei, stocării şi folosirii hidrogenului în sistemul energetic, ca parte a Pactului ecologic european (Green Deal), potrivit unui comunicat al Executivului European.

Pe de altă parte, strategia de dezvoltare a Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate al României, prevede deja investiții în producția hidrogenului regenerabil (prin electroliza apei cu consum de energie verde) și în stocarea acestuia pentru a fi folosit în transporturi.

În ce constă Strategia hidrogenului

Strategia lansată de Comisia Europeană vizează 38 de acțiuni privind un sitem energetic integrat, în care hidrogenul să contribuie la „decarbonarea industriei, a transporturilor, a producției de electricitate și a clădirilor în toată Europa.


Strategia UE privind hidrogenul urmărește fructificarea acestui potențial prin investiții, reglementare, crearea pieței (de specialitate), prin cercetare și inovare”, se arată în comunicatul Executivului European.

Prioritatea folosirii hidrogenului regenerabil, produs mai ales prin folosirea energiei regenerabile se va atinge prin parcurgerea următoarelor etape, potrivit sursei citate:

  • 2020 – 2024, construcţia unor instalaţii de electroliză cu o putere de cel puțin 6 gigawaţi (GW) în UE, pentru producerea a până la un milion de tone de hidrogen regenerabil;
  • 2025 – 2030, hidrogenul devine o parte intrinsecă a sistemului energetic integrat, cu o capacitate de cel puțin 40 GW a instalațiilor de electroliză pentru producţia a până la 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil în UE;
  • 2030-2050, maturizarea tehnologiilor hidrogenului regenerabil și implementarea lor pe scară largă în toate sectoarele greu de decarbonizat.

Oportunitatea pentru Hidroelectrica

Hidroelectrica va comanda un studiu de fezabilitate în cadrul unui proiect de interes comun european (IPCEI – Important Project of Common European Interest), cu tema „Hidrogen verde pe Dunărea albastră”, la care vor participa mai multe state membre, potrivit strategiei companiei.

Strategia de deyvoltare a Hidroelectrica prevede şi construcţia de parcuri eoliene:

(Citiţi şi: „Din marile planuri de investiţii de miliarde: Hidroelectrica în centrale eoliene offshore, Romgaz în petrochimie)


O secție de electroliză prin care apa este descompusă în hidrogen și oxigen, ar putea fi amplasată la Drobeta – Turnu Severin, pentru a folosi electricitatea produsă în hidrocentrala Porțile de Fier, dar și cea eoliană sau solară.

Decizia pentru notificarea prealabilă a proiectului este prevăzută pentru anul 2021, iar țintele acestuia par a fi inspirate din programele europene:

  • „Producția de hidrogen “verde” la scară largă în Europa de Sud-Est, folosind energie verde (hidro, eoliană și solară).
  • Transportul hidrogenului pe Dunăre către utilizatori din țările Programului Transnaţional Dunărea Interreg.
  • Implementarea infrastructurii necesare pentru utilizarea hidrogenului în statele membre participante, de-a lungul Coridoarelor Rețelei trans-europene de transport (TEN-T)”.

Hidroelectrica este singura companie energetică românească implicată în acestă direcție, având și resurse de energie regenerabilă. Ministerul Fondurilor Europene finanțează proiecte de cercetare.

(Citiți și: „Hub-ul Hidrogenului: MFE a semnat proiecte de cercetare în valoare de 23 de milioane de euro”)

În septembrie 2018, România a semnat „Inițiativa hidrogenului”, lansată de Austria.

Alianța Hidrogenului

Pentru a contribui la realizarea acestei strategii, Comisia a lansat astăzi și Alianța Europeană pentru Hidrogenul Curat, împrună cu lideri din industrie, societatea civilă, miniștri ai țărilor membre și cu implicarea Băncii Europene de Investiții.

Alianța va construi un cadru invedstițional pentru producția la scară largă și va sprijini cererea de hidrogen curat în UE.

„Cu 75% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE provenite din energie, avem nevoie de o schimbare de paradigmă pentru a atinge obiectivele noastre din 2030 și 2050. Sistemul energetic al UE trebuie să devină mai bine integrat, mai flexibil și capabil să găzduiască cele mai curate și eficiente soluții din punct de vedere al costurilor. Hidrogenul va juca un rol esențial în acest sens, întrucât scăderea prețurilor la energia regenerabilă și inovația continuă fac din aceasta o soluție viabilă pentru o economie cu climă neutră”, a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: