miercuri

24 aprilie, 2024

27 septembrie, 2021

Guvernul așteaptă recomandările Comisiei Europene privind măsurile pentru compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, luni, în cadrul comisiei parlamentare de anchetă privind preţul energiei.
Deputata Cristina Prună i-a reproșat ministrului că a pregătit „lamentabil’ procesul de liberalizare a preţurilor la energie”, nu a inițiat investiții în domeniu și a continuat politizarea operatorilor și reglementatorilor din domeniu.

„S-a obţinut din partea Comisiei Europene să încercăm să găsim la nivel european un mecanism de ajutor pentru ca populaţia să depăşească această perioadă cu preţuri mari. Vom avea un răspuns în aceste zile, un set de recomandări de măsuri care pot fi luate în această perioadă de către statele membre, astfel încât să nu încalce politica comună europeană în materie de ajutor de stat”, a declarat ministrul.

Țări precum Spania și Italia, care au solicitat Comisiei reglementări și recomandări pentru aceste ajutoare, au luat deja măsuri de compensare a creșterii prețurilor la energie, chiar dacă iarna începe mai târziu în acele regiuni și nici nu este atât de lungă și rece precum în România.


Guvernul intenționează compensarea facturilor la energie pentru aproximativ 500.000 de familii, adică 13 milioane de români, printr-o ordonanţă de urgenţă, şi lucrează la o măsură de ajutor şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, a mai spus Virgil Popescu, fără a da detalii despre cum s-ar configura o asemenea măsură pentru IMM-uri.

„Se încadrează consumatorii casnici care au un consum de până la 200 kWh pe lună la electricitate şi până în 1.200 de metri cubi pe an la gaze”, a reamintit ministrul, citat de Agerpres.

Întrebat ce se va întâmpla cu un consumator dacă într-o lună depăşeşte acest plafon de 200 de kWh, el a răspuns că se va face o regularizare la cinci luni.

Una dintre cauzele care au dus la creşterea preţurilor este preţul certificatului de emisii de carbon, care a crescut de la 15 euro anul trecut, la peste 60 de euro în acest an.


„Când toată UE şi-a asumat reducerea emisiilor cu 55% până în 2030 şi neutralitatea până în 2050, acest lucru presupune o schimbare de paradigmă a întregului sistem energetic, inclusiv în România”, a mai arătat Virgil Popescu.

Pentru iarna următoare, cotaţiile futures la gaze naturale pe bursa de la Viena sunt la jumătate faţă de această iarnă, astfel că preţul gazelor va scădea şi în România, dar nu mai devreme de lunile februarie – martie anul viitor, odată cu punerea în funcţiune a conductei Nord Stream 2.

Cristina Prună îl acuză pe Virgil Popescu că a pregătit „lamentabil” liberalizarea pieței energiei

Deputatul USR PLUS Cristina Prună l-a acuzat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, că a pregătit „lamentabil” liberalizarea preţului la energie și nu a presat pentru investiții în domeniu:

Erau lucruri care se puteau face şi aici, în România. În primul rând, liberalizarea pieţei de gaze naturale şi de energie electrică evident că era o măsură necesară menită să asigure transparenţa preţurilor, mai multă competiţie, să contribuie la stimularea investiţiilor.

Nu liberalizarea ne-a dus la această creştere a preţurilor, ci lipsa cronică de investiţii.

Însă trebuie să vă spun că aţi pregătit lamentabil acest proces de liberalizare şi aţi creat falsa impresie, anul trecut, atunci când s-a produs liberalizarea preţului la gaze naturale, că acest lucru va duce automat la reducerea preţurilor dacă cineva trece din regim reglementat în regim liber pe piaţa liberă. Dar, evident, eraţi în campania electorală.

Deputata i-a mai reproșat minsitrului că a avut „o şansă extraordinară” să înceapă modernizarea sistemului energetic, însă nu a făcut acest lucru.

Cristina Prună a acuzat și politizarea domeniului, amintind că PNL „a dat mâna” cu PSD şi a făcut o numire politică la conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, în loc să numească un profesionist propus de USR PLUS.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: